Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулеба: САЩ нямат възражения Полша да достави изтребители на Украйна

Дмитро Кулеба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Съединените щати "не възразяват" срещу прехвърлянето на военни самолети в Киев, за да й помогнат да отблъсне руската инвазия, след като преди това Пентагонът отхвърли подобно предложение на Полша.

Длъжностните лица във Вашингтон "нямат възражения срещу прехвърлянето на самолети. Доколкото можем да заключим, топката сега е в полската страна. Ще разгледаме по-подробно този въпрос в разговорите ни с полските колеги", посочи Дмитро Кулеба пред Франс прес.

Коментарите му идват малко след срещата в Полша на украинския министъра на отбраната Олексей Резников и президента на САЩ Джо Байдън, който беше на посещение в членката на НАТО.

Франс прес напомня, че по-рано този месец Пентагонът категорично отхвърли като твърде "висок риск" плана за прехвърляне на изтребители от Полша в Киев, за да се бият с руските сили.

"Украйна има остра нужда от повече бойни самолети“, посочи Кулеба в коментар за Франс прес, като каза, че Киев се нуждае от тях, за "да постигне баланс в небето" и да предотврати Русия "да убива повече цивилни".

Варшава изрази преди време подкрепа за план, според който Полша да изпрати своите МиГ-29 от съветската ера в Киев през американската въздушна база в Рамщайн, Германия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна