Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ договори с Полша суапова линия от 10 млрд. евро заради войната в Украйна

Европейската централна банка сключи или разшири споразуменията си за финансиране на Полша и четири други държави, "за да предотврати странични ефекти за  финансовите пазари и икономики в еврозоната" заради инвазията на Русия в Украйна, съобщава "Файненшъл таймс".

ЕЦБ заяви, че е създала превантивна суапова линия от 10 милиарда евро с Полската централна банка, за да й предостави евро в замяна на полски злоти. Тя също така разшири споразуменията за обратно изкупуване, за да предостави финансиране в евро на централните банки на Унгария, Албания, Република Северна Македония и Република Сан Марино.

Финансовите линии ще осигурят на централните банки извън еврозоната достъп до суми в евро, които могат да бъдат инжектирано в банковата система, в случай че наличността им в чуждестранна валута се изчерпи.

От ЕЦБ посочиха:

"В контекста на засиленото геополитическо напрежение, предизвикано от руската инвазия в Украйна, суаповите линии са предназначени да предотвратят "преливащи (странични) ефекти" във финансовите пазари и икономики в еврозоната, които могат да се отразят неблагоприятно на гладката трансмисия на паричната политика на ЕЦБ.

Този ход е отделен от дискусиите на ЕЦБ с Европейската комисия, целящи да се проучат начините, по които може да се помогне на украинските бежанци, много от които изпитват проблеми да обменят гривни (украинската валута) в други европейски валути.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна