Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Влошаване на бизнес климата през март

През март 2022 г. стопанската конюнктура в страната се влошава за пръв път от края на 2021 г. насам в резултат на неблагоприятен бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, при известна стабилизация в строителството.

Все повече мениджърите във всички стопански сфери прогнозират нарастване на цените през следващите три месеца.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата се понижава през март с 4,8 пункта спрямо февруари, когато се повиши с 1,4 пункта, пречупвайки тенденцията на подобрение, която беше в сила от декември 2021 г.

По този начин показателят на стопанската конюнктура се върне под неговото дългосрочно осреднено ниво.


Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, спада през март с цели 7,1 пункта след повишение с 2,7 през февруари, като последната анкета на НСИ отчита, че оценките на промишлените предприемачи за бизнес състояние на предприятията са резервирани, а техните очаквания за следващите шест месеца се влошават. Песимистични са и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца.

Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и недостатъчното търсене от страната, като последната анкета на НСИ отчита нарастване на негативното влияние на фактора несигурна икономическа среда.

По отношение на продажните цени в промишлеността се увеличава делът на мениджърите, които прогнозират нарастване на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца, като този дял вече достига през март 29,4%.


През март 2022 г. показателят "бизнес климат в строителството" остава на нивото си от февруари, когато се понижи с 0,6 пункта, като са благоприятни очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията им през следващите шест месеца, както и за дейността им през следващите три месеца. Отчита се обаче увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следван от цените на материалите и недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени делът на строителни предприемачи, които очакват ценово повишение през следващите три месеца нараства до цели 53,2%.


През март съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава със 7,8 пункта спрямо февруари, когато се повиши с 1,3 пункта, като спадът се дължи на резервираните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-умерени са оцените им за обема на продажбите през следващите три месеца, както и очакванията за техния бизнес през следващите три месеца.

Според търговците на дребно основната пречка за развитието на дейността в сектора е свързана с несигурната икономическа среда, посочена от цели 70,7% от предприятията, следвани на заден план от затруднения, свързани с конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Увеличава се делът на търговците на дребно, които очакват увеличаване на цените през следващите три месеца.


Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава през март с 2,1 пункта след повишение с 1,1 пункта през февруари, като спадът се дължи на неблагоприятните очаквания мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-умерени са и оценките им относно настоящото и очакваното в бъдеще търсене на услуги.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да ограничават в най-голяма степен развитието на бизнеса в този сектор.

И в тази бизнес сфера нараства делът на мениджърите, които предвиждат през март продажните цени да се повишат през следващите три месеца, като на това мнение са 23,6% от анкетираните.

Трябва да се има предвид, че влошаването на стопанската конюнктура в нашата страна през март идва на фона на ускоряващата се инфлация и руската инвазия в Украйна, която води до нарушаване на веригите на доставки и до редица други проблеми, компенсирайки позитивния ефект от отслабване на коронавирусната пандемия и свързаните с не протовиепидемични мерки и ограничения.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна