Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция свиква извънредна среща заради плащанията за руски газ в рубли

Плащане на руския газ в рубли
Снимка: Алами/Ройтерс

Гърция ще проведе извънредно заседание на своя енергиен регулатор, на газопреносния си оператор и на най-големите си доставчици на газ и електроенергия относно плащанията на руския газ в рубли преди изтичането на крайния срок - 31 март, даден от Москва, съобщи в сряда енергийно министерство на страната, предаде Ройтерс.

Целта на срещата е да се оценят всички налични сценарии за сигурността на газовите доставки на Гърция в случай, че Русия спре газовите потоци към страната, се казва в изявление на министерството.

Руският президент Владимир Путин обяви миналата седмица, че "неприятелските" страни ще трябва да плащат в рубли за руския газ. Този ход предизвика остри критики от европейските страни, които плащат за руския газ предимно в евро и казват, че Русия няма право да преформулира договорите.

Руският газ се доставя в Гърция по газопровод, заобикалящ Украйна,  и покрива около 40% от годишните нужди на страната. Атина също така купува газ от Азербайджан, Алжир, Турция и САЩ.

Потоците на газ към Гърция са нормални и няма непосредствена нужда страната да обявява тревога, посочи служител на оператора на газовата мрежа в Гърция, който отказа да бъде назован.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна