Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 90 хиляди зрители на Барселона - Реал при жените

Капитанката на Барса Алексия Путеляс се бори за топката със Софи Свара от Реал.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Женският вариант на Ел Класико между Барселона и Реал (Мадрид) счупи всички рекорди по посещаемост на мач между дамски  отбори, след като се оказа, че 91 553 зрители са били на трибуните на "Ноу Камп". Барселона победи с 5:2 в този мач, който беше и реванш от четвъртфиналите в Шампионската лига и с общ резултат 8:3 чака на полуфинала срещу победителя от двойката Арсенал – Волфсбург.

Рекордът по посещаемост от снощната среща в Барселона остави в историята предишните две постижения. До момента най-посетеният мач в женската Шампионска лига беше през 2019-а година, когато на стадион "Уанда Метрополитано" домакините от Атлетико (Мадрид) победиха с 2:0 Барселона. Тогава на трибуните имаше 60 739 души.

На ниво национални отбори най-посетената среща беше финалът на женското световно първенство през 1999 година между САЩ и Китай, когато 90 195 зрители изпълниха стадион "Роуз Боул" в Пасадена.

Барселона проведе сериозна рекламна кампания в града и сред членовете на клуба от януари насам, за да бъдат изкупени всички билети за мача снощи. И наистина всичките 99 354 билета бяха продадени. Очакванията, че рекордът ще бъде счупен започнаха да се изпаряват, след като през целия ден в столицата на Каталуния валеше дъжд и в началото на срещата едва половината от капацитета беше запълнен. Но с напредването на мача все повече места се заемаха, стадионът се пълнеше и феновете създадоха наистина невероятна атмосфера.

Барселона беше спечелила първата среща с 3:1 в Мадрид и сега още в 8-ата минута поведе в резултата с брилянтно технично изпълнение на Мапи Леон, но гостенките от Реал (Мадрид) обърнаха развоя на срещата до 2:1 в своя полза с попадения на Олга Кармона от дузпа и на Клаудия Сорноса. През второто полувреме Барселона обаче демонстрира съвсем различно лице и вкара три гола в рамките на 10 минути, за да обърне резултата до 4:2 с едно от попаденията дело на Алексия Путеляс. Каролин Хансен оформи крайното 5:2 10 минути преди края на срещата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна