Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кадри Симсoн: ЕС ще направи всичко необходимо за европейското производство на слънчеви инсталации

Кадри Симсон, европейски комисар по енергетика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия ще направи "каквото е необходимо", за да възстанови европейската промишленост, произвеждаща части за слънчеви инсталации, каза в четвъртък еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон, съобщава Ройтерс.

Нейното изказване идва в момент, когато единният блок изготвя планове за бързо намаляване на зависимостта си от руския газ.

Нахлуването в Украйна от страна на Русия, най-големият доставчик на газ за Европа, изправи Европейският съюз пред трудната мисия да намали потреблението на руски газ с две трети тази година и да го прекрати изцяло до 2027 г. В тази връзка Комисията изготвя подробен план, който се очаква през май, за това как 27-те страни от ЕС могат да постигнат тази цел – включително чрез ускоряване на прехода към възобновяема енергия.

Специфична стратегия за слънчевата енергия ще се опита да ускори издаването на разрешителни за подобни инсталации, да подкрепи повече споразумения за закупуване на слънчева енергия и да изгради капацитет за производство на слънчева енергия в Европа, каза Кадри Симсон на конференцията Solar Power Summit в Брюксел.


"Трябва да върнем производството в Европа и Комисията е готова да направи всичко необходимо, за да се случи това“, каза тя, добавяйки, че това ще включва помощ за финансиране на проекти.

Ройтерс напомня, че ЕС наложи между 2013 и 2018 г. антидъмпингов и антисубсидиен контрол върху слънчевите панели, произведените  от Китай, в опит да защити европейските производители от потока от по-евтини части от най-големия производител на соларни продукти в света.

Според Европейската комисия 170 милиарда кубически метра руски газ могат да бъдат заменени с 480 гигавата вятърен и 420 гигавата слънчев капацитет до 2030 година.

Индустриалната група Solar Power Europe заяви, че с правилната политическа подкрепа ЕС може да се достигнат 1000 гигавата (GW) възобновяема енергия до 2030 г. в сравнение със 165 GW към днешната дата, но първо трябва да се преодолея някои краткосрочни препятствия.

"Имаме недостиг на монтажници, проблеми с разрешителните, проблеми с оборудването“, каза президентът на групата Аристотелис Чантавас. Той призова ЕС да се ангажира да произвежда 45% от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г., в сравнение с предложената цел за 40%, която сега се договаря от политиците в ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна