Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западът: Русия ще положи усилия да компенсира загубените приходи от европейските продажби на енергия

Снимка: Pixabay

Висш западен служител каза в четвъртък, че не смятат, че Русия ще може да компенсира загубените приходи от продажбите на петрол и газ за Западна Европа, като увеличи продажбите си в други части на света.

Изявлението идва в момент, когато руският президент Владимир Путин посочи, че е подписал указ, според който чуждестранните купувачи трябва да плащат в рубли за руския газ от 1-ви април или договорите ще бъдат прекратени, ако тези плащания не бъдат извършени.

"Също така е невероятно трудно за Русия да спре да продава петрол и газ на Западна Европа и дори ако за определен период може да успее да увеличат някои продажби на изток - за Китай и Индия - това няма да замени продажбите, които те в момента правят за Западна Европа“, заяви пред Ройтерс западният служителят, пожелал анонимност.

"Много съм скептичен, че тези видове заплахи ще бъдат разгледани, мисля, че просто би било твърде вредно за руската държава", добави служителят в коментар, даден, докато Путин направи своето изявление за подписания от него указ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна