Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е празникът на шегата, почитан от габровци

Днес е празникът на шегата, почитан от габровци, известни с умението си да се смеят.
1-ви април е рожденият ден на Музея на хумора и сатирата, който отбелязва своята 50-годишнина. Програмата в празничния ден ще започне в 11 часа с откриването на новата постоянна експозиция, която дава отговор на въпроса „Как Габрово стана столица на хумора?“.

Познатите габровски шеги и оригиналните илюстрации на Борис Димовски, заедно с интерактивните елементи в новата експозиция въвличат зрителя и го потапят в духа на старо Габрово. Разказът преминава през социалистическата епоха, следва периодът след 1989.

Експозицията е двуезична – освен на български, и на английски, и дава отговор на въпроса, който често критичните посетители задават: Как и защо Габрово стана столица на хумора?

Откриването е в 11 часа. Програмата в празничния ден продължава с лекция на тема „Свободата да осмиваш“ – първата от поредицата с фокус карикатура, на Чавдар Николов.

Публиката ще може да види още една изложба – озаглавена е „Непорочните моми“ и представя политически шаржове на карикатуристите от "Прас Прес" - Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов. Началото е 18 часа.

Входът за всички събития в днешния ден е свободен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени