Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словесна престрелка Гешев - Йорданова преди заседанието на ВСС

| обновено на 04.04.22 в 10:52
Иван Гешев и Надежда Йорданова
Снимка: БГНЕС

За пореден път главният прокурор Иван Гешев нарече искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното му отстраняване „правно нищо“:

„Понеже не виждам никакъв смисъл, дори и политически смисъл при положение, че в момента, ако видите социологическите проучвания в тази така наречена съдебна реформа, защото това, което се пропагандира, не е съдебна реформа, интересува между 4 и 7 процента от българските граждани. Знаете какво ги интересува българските граждани - цените на тока, на газта, цените в магазините и какво ли още не и не виждам даже никаква политическа логика в това искане. И затова единственото обяснение, което имам, надявам се да не е така, това е овладяване на прокуратурата за използването ѝ за нелегитимни политически цели. Надявам се да не е така“.

Гешев коментира предложението за отстраняването си минути преди заседанието на Висшия съдебен съвет, който трябва да реши допустимо ли е то.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова от своя страна нарече „абсолютно невярно твърдение“ казаното от главния прокурор Иван Гешев, че чрез процедурата за предсрочното му освобождаване се цели „овладяване на държавното обвинение“.

Според нея това е опит да се измести фокуса на дискусията:

„Видно е, че министърът на правосъдието има конституционни правомощия да иска прекратяване на мандата на главния прокурор, както и между впрочем на председателите на ВКС и на ВАС, много ясно Конституционният съд е обосновал това правомощие, а именно от гледна точка на взаимодействие между държавните власти и в крайна сметка, че нито един в държавата не може да бъде недосегаем. А що се отнася до избор на следващия главен прокурор, процедурата е много ясна, в тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира главен прокурор, напротив“.

Днес се провежда заседание на Висшия съдебен съвет, за да се прецени допустимо ли и предложението на правосъдния министър за предсрочно прекратяване мандата на обвинител номер едно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна