Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен идва в София в четвъртък

Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент в Страсбург, Франция, 5 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Кирил Петков ще посрещне в София председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, чиято визита ще бъде на 7 април. Това съобщават от пресслужбата на кабинета. В рамките на посещението си Фон дер Лайен ще потвърди подкрепата на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост, допълват от правителствената пресслужба.

У нас председателят на ЕК ще проведе срещи с премиера Кирил Петков и членове на Министерския съвет, както и с представителите на политическите партии в управляващата коалиция.

Програмата ѝ включва също посещение в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е един от бенефициентите по Плана. По време на визитата си във висшето училище Урсула фон дер Лайен ще се запознае с проекти на иновативни компании.

Планът за възстановяване и устойчивост на България беше предаден на 15 октомври 2021 г. В рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания. Във връзка с това правителството актуализира плана.

От правителствената пресслужба посочват, че основните промени в областта на енергетиката са свързани с ускоряване на изграждането на нови евтини възобновяеми източници и съхранението на евтина енергия за използване в пиковите часове, както и за намаляване на емисиите от производство на електроенергия.

Актуализираният план не съдържа проекти за изграждане на газови централи, тръбопроводи и ангажименти за затваряне на въглищни централи в следващите години.

Актуализираният план за възстановяване и устойчивост включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г.

Бизнес средата ще бъде подкрепена чрез засилване отчетността на главния прокурор, предоставяне на дигитални административни услуги и подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки. Бизнесът ще бъде директно подкрепен с грантово финансиране, финансови инструменти и подкрепа за индустриални паркове, се посочва в съобщението.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени