Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия се оплака от обстрел на граничари от Украйна, заплахи към училища

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски регионален представител заяви днес, че граничарите в Курска област, граничеща с Украйна, са били обект на обстрел, докато училища в близкия град Белгород са били евакуирани след бомбени заплахи, предаде Ройтерс.

Москва, която на 24 февруари изпрати хиляди войници в Украйна да провеждат, както я нарича, „специална военна операция“ обвини Украйна, че взема на прицел руски обекти през границата.

„Вчера, на 5 април, те се опитаха да обстрелят позиции на нашата гранична охрана в Суджански район. Руските граничари отвърнаха на огъня… Няма жертви и щети от наша страна“, каза губернаторът на Курска област Роман Старовойт.

В коментар пред РИА Новости Старовойт посочва, че минометният обстрел по граничния пункт Суджа не е достигнал руска територия.

Украинската армия заяви, че няма информация за инцидента. „Не разполагаме с такава информация“, заяви говорител на Генералния щаб в отговор на запитване от Ройтерс относно казаното от руския губернатор.

Кметът руския град Белгород, която е на около 35 км от границата с Украйна, съобщи, че училищата са били евакуирани слез получаване на бомбени заплахи, без да посочи откъде идват заплахите.

Миналата седмица Москва обвини украински военни хеликоптери за въздушен удар по склад за горива в Белгород, който е един от логистичните центрове за руските военни действия в Украйна. Високопоставен украински служител отхвърли твърденията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна