Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Ганев: София ще бъде волейбол през юни и юли

Любомир Ганев очаква волейболен празник в София.
Снимка: Иванка Петрова

Женският национален отбор на България по волейбол взе мястото на Русия в Лигата на нациите и ще бъде домакин на един от турнирите. За първи път в страната се игра снежен волейбол, а в края на седмицата предстои европейска квалификация за националния тим за мъже до 20 години.

Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев коментира всички актуални теми пред официалния сайт на централата.

"През втората половина на юни и началото на юли София ще бъде волейбол. Зала „Арена Армеец“ ще е домакин на турнири от състезанието и при мъжете, и при жените. Страхотно е, че нашите фенове ще могат да гледат най-добрите ни състезатели в мачове срещу най-добрите от цял свят. Очаквам прекрасно представяне от отборите ни! И двете формации ще излязат с нови треньори. Николай Желязков натрупа голям опит като треньор, смени Силвано Пранди и това ще е неговото бойно кръщение. Назначихме Лоренцо Мичели за наставник на жените. Италианският специалист е колекционер на трофеи. Ето, миналата седмица с неговия клубен тим Валеро льо Кане спечели Купата на Франция. Сигурни сме, че изборът ни с Мичели е правилен.
 

Бях обявил 2021-а за годината на женския волейбол. До голяма част беше така. Спечелването на Европейската златна лига в Русе донесе толкова много положителни емоции, хората се запалиха по нашите дами. А и в почти всички мачове момичетата бяха на ниво. Ще говоря с всяка от тях. Искам да се обединим под националния флаг – и по-опитните, и по-младите. Ситуацията ни дава възможност да избързаме с една година. Планът беше да влезем във волейболната Лига на нациите при жените през 2023 година през Челъндж турнира. Сега е моментът да покажем, че мястото ни е сред най-добрите, както винаги е било. България винаги е имала силен волейбол и в тези две седмици очаквам да го покажем на цял свят. Откакто станах президент на федерацията, няма разделение на мъже и жени. Условията и вниманието към двата отбора са еднакви", започна Ганев.

Той няма притеснения относно организацията на турнирите.

"БФВолейбол отдавна се е доказала като отличен организатор на големи събития. Ако не беше така, нямаше да ни гласуват доверие. Но сега е моментът да призова всички наши партньори да ни подадат ръка. Домакинството е скъпо и добрата организация изисква средства. Всеки, който е станал наш партньор, познава коректността ни и винаги гледаме в една посока. Волейболът е най-успешният ни отборен спорт и съм сигурен, че „Арена Армеец“ ще бушува от емоции в началото на лятото. Ако някой би искал да бъде наш партньор, нека да заповяда да му покажем какво означава волейболното семейство. Аз обещавам, че „Българи юнаци“ ще ехти из София", допълни президентът.

Любо Ганов сподели и очакванията си от европейската квалификация на 20-годишните през тази седмица в зала "Христо Ботев".

"Целта е само една – класиране за европейското първенство в неделя. Само първият ще получи квота сега и няма да чака други квалификации. Мартин Стоев и воденият от него отбор вдигнаха много летвата. Втори в света са! Ще се отнесем с безкрайно уважение към гостите от Нидерландия, Естония и Дания, но нашата класа е много по-голяма. След толкова дълго мъчително време на пандемия и липса на фенове в залите очаквам запалянковците да отидат и да подкрепят Стоев и отбора. Тези момчета сега са до 20 години, но съвсем скоро ще бъдат нашите големи звезди. Научете ги, следвайте ги, радвайте им се! Волейболът е начин на живот за много българи. Нека семейството ни продължава да расте", завърши шефът на родния волейбол.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна