Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости в ателието на Надя Станчева

19
Надя Станчева
Снимка: Ани Петрова

Днес сме на гости в ателието на художничката Надя Станчева.

 Посрещат ни нейните прекрасни пейзажи - цветни и жизнерадостни с колорит, които само тя умее. По този повод галеристката Виктория Митева пише за нея:

"Надя Станчева е търсещ творец, смело експериментира с формата, а цветовете в нейните композиции далеч не са обикновени - всеки тон е получен от наслагването на маски до достигане на желания нюанс, често пъти уникален и невъзможен за повторение. Затова и колоритът е отличителната черта на авторката - с относително близки композиции и елементи, чрез умелото боравене с необятното богатство на цветовата гама авторката успява да бъде убедителна с всяка творба и да грабне вниманието на зрителя.

Плътност постига с полагане и редуването на цветни маски, които дават физическа осезаемост на формите и обектите, но пространствата остават свободни и дишащи.

Понякога се завръща към свои любими сюжети отново и отново, но пресъздадени в различни настроения, светлина и колорит, те изглеждат коренно различни и ни пренасят "отвъд времето". С характерната за творчеството ѝ лекота, пейзажите на Надя Станчева внушават спокойствие и споделеност в съзерцание на притихнали моментни състояния, което неизменно води до размисъл, уединение и вътрешен баланс".

 А всъщност точно това Надя се стреми да постигне, както самата споделя:

"Нарисувала съм моите художествени търсения и нека хората сами да ги почувстват. Искам, в моите картини, те да усетят спокойствие! Трябва да се получи взаимодействие между художник и зрител. Ако аз му кажа всичко, той как ще се почувства съавтор и ще му е интересно да стои пред моите картини, да открие себе си вътре?"

Тя е родена в Стара Загора през 1963 г. Изучава керамика в ателиетата на старозагорски майстори. От 1997 г. прави декоративна керамика. От 2002 г. работи в областта на живописта, като предпочитани от нея жанрове са пейзажът и натюрмортът.

Насладете се на картините и атмосферата в ателието Надя Станчева.













Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна