Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков ще участва в Седмия икономически форум в Делфи

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков заминава днес за Гърция, където ще участва в Седмия икономически форум в Делфи, съобщиха от правителствената инфомационна служба. Тази година станалото традиционно събитие с международен отзвук се провежда под надслов „Нови реалности“ и ще обхване темите зa глобалното въздействие на пандемията, както и за последствията от войната в Украйна и геополитическите предизвикателства. 

Във фокуса на дискусиите ще бъдат също въпроси от сферата на международната сигурност, глобалната икономика, климатичните промени и устойчивото развитие, напредъкът на технологиите и бъдещето на Европа. В събота, 9 април, премиерът Кирил Петков ще бъде говорител в панелната дискусия, посветена на теми от международния дневен ред, като модератор ще бъде изтъкнатият гръцки журналист Янис Претендерис.

Министърът на отбраната на Северна Македония Славянка Петровска заяви на световен форум, че скоро ще бъдат преодолени различията с България, блокиращи членството на страната ѝ в Европейския съюз. Скопие очаква в скоро време да преодолее разногласията с България, заяви Петровска на световния икономически форум, който се провежда в Делфи.

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде сред представителите на най-високо равнище на форума, в който ще се включат участници от 36 държави. Сред тях са председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, заместник-председателите на Европейската комисия Валдис Домбровскис и Маргаритис Схинас, генералният секретар на ОИСР Матиас Корман, както и премиерите на редица европейски държави. Домакини на събитието са гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу.

В рамките на визитата си в Делфи премиерът Кирил Петков ще проведе двустранни срещи. По покана на гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, министър-председателят Петков ще участва в неформален обяд с други лидери от региона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна