Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската икономика нарасна с едва 0,1% през февруари

През февруари растежът на икономиката на Великобритания се забави по-рязко от очакваното, като БВП нарасна с едва 0,1% спрямо януари, когато се повиши с 0,8 на сто, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Очакванията на финансовите пазари бяха за по-добър растеж от 0,3 на сто.

Въпреки слабия растеж през февруари британската икономика вече е с 1,5% над нивото си от преди две години - само месец преди страната да бъде засегната от коронавирусната пандемия през 2022 г.

През първата пандемична година (2022 г.) британската икономика се сви с повече от 9%, отбелязвайки най-големият спад след Първата световна война, но успя да се възстанови рязко през 2021 г. и претърпя само скромно негативно въздействие от силно заразния варианта на коронавирус - Омикрон в края на миналата година.

Икономистите обаче понижиха прогнозите си за растежа през 2022 г. поради скока на инфлацията, причинен от покачващите се цени на енергията и суровините, отчасти заради войната в Украйна, както и поради продължаващите трудности във веригата на доставки след пандемията.


Миналия месец правителствената Служба за бюджетна отговорност (OBR) намали прогнозата си за растеж на Великобритания през 2022 г. до 3,8% от 6,0% в предишната прогноза през октомври, като в същото време очаква инфлацията да достигне 40-годишен връх от 8,7% по-късно тази година.

Доминиращият сектор на услугите във Великобритания допринесе за макар и слабия растеж през февруари, стимулиран от пътуванията и туризма, като се разшири с 0,2%, докато индустриалното производство спадна с 0,6% спрямо януари, отразявайки спада в производството на автомобили и други области поради недостиг на компоненти. Строителството пък се сви през февруари с 0,1% спрямо първия месец на годината.

Новината, че БВП почти не отбеляза растеж през февруари, предполага за наличието на по-слаб икономически импулс през първото тримесечие, отколкото се смяташе преди, като увеличава риска от свиване на БВП през следващите месеци, тъй като притискането на реалните доходи на домакинствата се засилва , коментира Рут Грегъри, икономист в Capital Economics.

Британската статистика представи и данни, показващи свиване на британския търговски дефицит през февруари, тъй като износът нарасна със 7,8% спрямо месец по-рано при спад на вноса с 2,5 на сто.

Международният търговски дефицит, изключвайки търговията с услуги, се сви през февруари до 20,6 млрд. британски лири от 23,9 млрд. паунда месец по-рано.

Търговията в сферата на услугите пък показа излишък от 11,33 млрд. паунда спрямо излишък от 11,06 млрд. британски лири през януари.

Общият търговски дефицит на Обединеното кралство се сви през февруари до 9,3 млрд. британски лири от дефицит за 12,8 милиарда паунда преди месец.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна