Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК добави 21 руски авиокомпании към санкционния списък за забрана на полетите в ЕС

Адина-Йоана Валян, еврокомисар по транспорта
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия добави 21 руски авиокомпании към своя списък с превозвачи, които са обект на оперативна забрана или ограничения в рамките на Европейския съюз, обявиха от единния блок в понеделник.

"Руската федерална агенция за въздушен транспорт разреши на руските авиокомпании да експлоатират стотици чуждестранни самолети без валиден сертификат за летателна годност. Съответните руски авиокомпании са го направили съзнателно в нарушение на съответните международни стандарти за безопасност“, заяви комисарят по транспорта Адина-Йоана Валян.

Комисарят обаче потвърди, че приетото решение в никакъв случай не е част от санкциите, наложени на Москва заради военната й инвазия в Украйна.

"Искам да се знае кристално ясно, че това решение не е поредната санкция срещу Русия. То е взето единствено въз основа на технически причини и съображения за безопасност. Ние не смесваме безопасността с политиката“, добави Валян.

Еврокомисарят отбеляза, че след добавянето на 21 руски авиокомпании, "черният списък" на ЕС на превозвачите, забранени за полети в рамките на съюза, вече съдържа 117 компании.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени