Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 3-11 април 2022

Слав и Боян Кирови
Снимка: katereneto.com

С две състезания - в Швейцария и във Франция, започна международният календар за 2022 г. в спортното катерене. 
Братята Слав и Боян Кирови спечелиха сребърни медали в първия кръг на Европейска купа в дисциплината "боулдър". Състезанието се проведе в Шамбери, Франция. Слав стана втори във възрстовата група 16-17 години, а Боян - при 14-15-годишните.

След второ място в квалификациите Боян Киров успя да запази това класиране и на финала, като остана с 1 топ по-малко от победителя - Самюел Ричард от Франция. Това е първи медал за Боян на официално международно състезание при юношите. Другите български участници в Шамбери бяха Елисавета Велкова и Петра Барова при девойките, които заеха, съответно, 28-о и 33-о място.

Трябва да се отбележи, че Слав Киров завоюва среброто, след като ден по-рано участва в Световната купа при мъжете в същата дисциплина, класира се на 49 място, а после пропътува 350 км от Мейринген, Швейцария, където се проведе състезанието, до Шамбери, за да се включи и в надпреварата при юношите.Там той постигна 5 топа на квалификациите, а на финалите си осигури второто място с 2 топа и 4 зони - на 1 топ разлика от победителя, Юлиян Вимер от Австрия. 

Колкото до Световната купа за мъже и жени в Мейринген, Александра Тоткова, която участва за първи път в тази дисциплина, зае 51-во място в крайното класиране при жените. При мъжете Слав Киров зае 49 място, а Николай Русев - 75-о. 
За Слав Киров и Николай Русев това беше първо участие в най-трудната възрастова група, където мерят сили най-добрите в света.

Александър Спасов
Петко Стефанов победи в най-дългата дистанция на "Търново Ултра". Той измина 53-километровото трасе за 4:19:43 часа. При жените най-бърза беше Тоня Тонева - 5:33:07.
В по-късата дистанция - 33 км, победиха Александър Спасов - 2:26:32, и Кристина Иванова - 2:50:24.

При колоездачите по 30-километровото трасе победи Виктор Енев с време 1:22:13, а по 48-километровото трасе - Цветан Иванов, 2:05:14. Имаше и дуатлонска дисциплина - 48 км колоездене и после 33 км бягане. Пълните резултати можете да видите тук.
Финалната арена беше на паметника Асеневци, с изглед към цялата историческа част на града. В състезанието участваха над 1200 спортисти от 10 държави. 
Крис Шарма
Крис Шарма, около когото напоследък нямаше почти никакви новини, изкатери онсайт маршрут с категория на трудност 8с. Линията "V for Vendetta" се намира в Сиурана, Испания. В момента Шарма е на 40 години, а за последно е преминавал онсайт маршрут от такава категория преди 7 години. През 1997 г. американецът печели Световната купа в спортното катерене в дисциплината "трудност", а после постига подиум в още 6 световни купи. Най-известен е обаче с премиерите си в скалното катерене, най-впечатляващатат които - на линията "Realization" 9a+ в Céüse, Франция. В актива си Шарма има още 16 първи изкачвания на маршрути от таз и дори по-висока категория.

На 72-годишна възраст, след продължително боледуване почина гегендарният пакистански алпинист и височинен носач Мохаммед Карим, известен като Малкия Карим. За него има няколко филма, разказващи как от носач, изкарващ прехраната си с преноса на огромни товари, той се превръща в алпинист. Карим е първият пакистанец, изкачил Броуд Пик, а в биографията си има и изкачване на Гашербрум 2 без допълнителен кислород. 
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна