Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с 4% до близо едномесечно дъно под 100 долара за барел

Петролните фючърси поевтиняват с близо 4% под близо едномесечно дъно 100 долара за барел с оглед на плановете за освобождаване на рекордни количества суров петрол и петролни продукти от стратегическите запаси на САЩ и на други страни членки на Международната агенция по енергетика (МАЕ), както и поради продължаващите коронавирусни локдауни в редица многомилионни градове на Китай, включително в столицата Пекин.

Юнските фючърси на петрол Брент поевтиняват към 17.00 часа българско време с 4,1% към 98,50 долара за баел, като за кратко достигнаха дъно около 97,57 долара за барел - най-ниско ценово ниво от 16-и март тази година.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през май пък се понижават с 4,3% към 94 долара за барел, ударяйки за кратко дъно малко под нивото от 93 долара - на-ниско ниво от 25-и февруари 2022 г.

Само в рамките на предходните две седмици фючърсите на петрола поевтиняха с около 14%, след като в началото на руската инвазия в Украйна и последвалите я западни санкции, на 7-и март те удариха многогодишни ценови върхове съответно към 139,13 и към 130,50 долара за барел.

Трябва да се има предвид, че на 23-ти февруари, непосредствено преди нахлуването на Русия в Украйна, цената на петрола Брент беше около 94 долара за барел, а на американския петрол WTI - към 92 долара за барел.


Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Стабилното поевтиняване на петрола през последните седмици беше в резултат на обявеното от САЩ освобождаване на 180 млн. барела от американските стратегически резерви в рамките на следващите шест месеца (или по 1 млн. барела дневно), което беше последвано от други членове на Международната агенция по енергетика (МАЕ), оповестили допълнително освобождаване на 60 млн. барела от техните стратегически петролни резерви.

Тези ходове са насочени към компенсиране на недостига на руски петрол. Освобождаването на обемите на стратегически петролен резерв се равнява на 1,3 милиона барела на ден през следващите шест месеца и е достатъчно, за да компенсира недостига от 1 милион барела на ден на руски петрол, посочиха анализатори от голямата банка JP Morgan.

Европейската комисия изготвя предложения за възможно петролно ембарго на ЕС за Русия, заявиха в понеделник външните министри на Ирландия, Литва и Нидерландия, въпреки че все още няма постигнато споразумение за забрана на вноса на руския суров петрол.

Междувременно локдауна на китайската столица Пекин, най-големият град в страната с повече от 25 милиона души население, също допринася за поевтиняването на черното злато.

"Има нарастваща загриженост относно ситуацията с Covid-19 в Китай, тъй като сякаш не се вижда края на локдауните, които наблюдаваме“, отбеляза Уорън Патерсън, ръководител на суровинния анализаторски отдел на банката ING.

Нарастват страховете, че ако китайската вълна на варианта Омикрон се разпространи и в други градове, политиката на Китай за "нулев Covid-19" ще доведе до масови продължителни локдауни, които се отразяват негативно както на промишленото производство, така и на вътрешното потребление", коментира старшият пазарен анализатор на OANDA Джефри Хали.

Анализаторът на UBS Стауново пък каза, че търсенето на петрол ще бъде засегнато в Китай - най-големият вносител на петрол в света - от ограничения на мобилността, причинени от пандемия, а в Русия - от международните санкции.

"Ясно е, че увеличаването на коронавирусните случаи и прекалено строгото прилагане на противоепидемичните ограничения представляват допълнителен риск за намаляване на търсенето на петрол в Китай. По-слабото вътрешно търсене предполага, че трябва да видим и намаляване на оперативните темпове в китайските рафинерии, като същевременно има и потенциал за нарастване на износа на рафинирани петролни продукти от Китай в краткосрочен план", посочи Уорън Патерсън от ING. "Това представлява промяна, като се има предвид, че преди Covid локдауните в страната имаше съобщения, че властите са помолили държавните рафинерии да не изнасят дизелово гориво или бензин през април поради несигурността относно войната Русия-Украйна", коментира Патерсън.

Междувременно Bank of America прогнозира средна цена на петрола Брент от 102 долара за барел през 2022-2023 г., но това представлява солидно понижение спрямо предходната оценка на голямата американска бака за средна цена от 120 долара за барел. И швейцарската банка UBS понижи прогнозите си за цените на Брент през юни до 115 от предишна оценка за 125 долара за барел в средата на настоящата година.

"Освобождаването на стратегически правителствени петролни резерви трябва да облекчи част от напрежението на пазара през следващите месеци", посочи анализаторът на UBS Джовани Стауново.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна