Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Невъзможната тишина" на Десислава Унгер в галерия "Стубел"

10
Десислава Унгер
Снимка: Ани Петрова

В столичната галерия "Стубел“ се откри изложба на художничката Десислава Унгер. Експозицията включва рисунки от цикъла Стартова позиция – тишина (Pole Position Silence), показани в Градския музей на Санкт Пьолтен, Долна Австрия, през 2021 г., както и няколко голямоформатни графики, създадени през последните месеци.


"В своите рисунки и графики Десислава Унгер изследва на първо място темата за човека, което е интересно, имайки предвид, че произведенията ѝ представляват пейзажи или абстракции и често човешки фигури липсват. Споделя, че целта ѝ е да достигне просто изображение, което определено можем да видим в минималистичните ѝ, понякога дори сюрреалистични, творби, в които образът сякаш постепенно се разпада… Интересува я темата за преживяното, изстраданото и почувстваното, за следата, оставена от човека, за средата, в която живее, за неговото присъствие и отсъствие“ – отбелязва изкуствоведът Андреа-Филипа Зидарова.


Десислава Унгер е родена през 1980 г. в София. Завършва Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука“, а след това – живопис в Художествената академия при професор Андрей Даниел. През 2005 г. заминава за Виена (където се установява и все още живее и работи), за да учи графика в Университета за приложни изкуства. Завършва магистратура през 2010 г.

Има над 10 самостоятелни изложби в Австрия и няколко в България: 2013 – Под линията, 2014 – Отчуждени системи, 2019 – Истории от облаци, 2021 – Подскачащият човек.


Участвала е в многобройни общи изложби и проекти по света. Носител е на две втори награди в Националния конкурс за млади художници на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ (2005, 2006). Номинирана е и за редица международни отличия – Международната награда за изкуство "Щрабаг", наградата "Валтер Кошатцки“, наградата за съвременно изкуство БАЗА (BAZA) и наградата "Гауденц Б. Руф“.

Творби на Десислава Унгер са включени в престижни колекции на Виена – Художествената галерия "Албертина“, Колекция "Щрабаг", Университета за приложни изкуства, 21er Haus/ Белведере, Градска колекция MUSA, и на София – Националната художествена галерия и Международната фондация "Св. св. Кирил и Методий“. 

Изложбата може да видите до 3 май в галерия "Стубел" , ул. "Коста Лулчев" 2 В.

Снимки: Ани Петрова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия

Най-четени