Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц потвърди пред Еди Рама подкрепата си за разширяването на ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц (вдясно) и Еди Рама (вляво), министър-председател на Албания, провеждат съвместна пресконференция след срещата си във Федералното канцлерство в Берлин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди подкрепата си за разширяването на ЕС по време на пресконференция с албанския премиер Еди Рама в Берлин, съобщава сайтът "Екзит".

"Западните Балкани са част от европейското семейство", заяви Шолц, който разговаря с Рама вчера по време на посещение на албанския министър-председател в германската столица. "Западните Балкани и тяхното присъединяване към ЕС са важни за мен", добави канцлерът на Германия.

Двамата лидери обсъдиха по време на разговора си редица теми, сред които руската инвазия в Украйна, интеграцията на Албания, регионалното сътрудничество и двустранните отношения между Албания и Германия.

С войната, която започна срещу Украйна, Русия по болезнен начин показа, че европейските достижения от последните десетилетия не могат да бъдат приемани за даденост, каза Шолц. Всеки ден трябва да полагаме нови усилия за това да живеем в открито пространство на свобода, демокрация, върховенство на закона и благоденствие, посочи още Шолц, като подчерта важността на започването на процеса за присъединяване към ЕС на Албания и Северна Македония - колкото се може по-скоро.

Албанският премиер заяви в четвъртък, че Албания, чиято кандидатура за присъединяване към ЕС е обвързана с тази на Северна Македония, вече не може да чака Скопие да разреши споровете си със София и курсът на Тирана в тази посока ще се промени напълно.

"Ще продължим да бъдем на линия със Северна Македония до юни, когато смятаме, че двете страни трябва да получат зелена светлина. Ако България блокира пътя ни до юни, ще искаме да ни разделят, защото е невъзможно това да продължава дълго", каза Рама на съвместната пресконференция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна