Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на икономическите нагласи в Германия и в цялата еврозона през април

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за цялата еврозоната се влошиха през април за втори пореден месец, но по-сдържано от очакванията, показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се понижи през април с 1,7 пункта до -41,0 пункта, но след срив с 9,36 пункта през март, когато беше отчетен най-драстичният спад в очакванията от началото на проучването през декември 1991 г.

"Индикаторът на института ZEW за икономически настроения остава на ниско ниво. Експертите са песимистично настроени към настоящата икономическа ситуация и предполагат, че тя ще продължи да се влошава", коментира президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

"Намаляването на инфлационните очаквания, компенсиращо почти наполовина значителното увеличение от предходния месец, дава известна причина за надежда. Въпреки това остава перспективата за стагфлация (слаб икономически растеж при растяща инфлация) през следващите шест месеца", добави той.

В същото време обаче индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, се влоши рязко през април, падайки с 9,4 пункта до -30,8 пункта.

Zew индекси на икономическите бъдещи нагласи и на текущите условия в Германия


Това представлява второ поредно влошаване на икономическите нагласи след началото на руската военна инвазия в Украйна, като очакванията и оценките за икономическата ситуация в Германия сега са подобни на тези от началото на коронавирусната пандемия през март 2020 г.

Индексът на инфлационните очаквания в Германия обаче спадна през април с цели 43,4 пункта до ниво от 26,8 пункта.

Проучването на института ZEW също така показва, че и индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона се понижи през април с 4,3 пункта до -43,0 пункта. Показателят за текущата икономическа ситуация в еврозоната пък спадна с 6,6 пункта до -28,5 пункта.

Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната се понижи през април с цели 43,6 пункта до 25,9 пункта, като 47,5% от пазарните експерти очакват инфлацията в еврозоната да нарасне през следващите шест месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна