Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След визита в Украйна германски политици призоваха ЕС да забрани вноса на руски петрол

Михаел Рот, германски министър по европейските въпроси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз трябва да наложи ембарго върху руския петрол възможно най-скоро, заявиха председателите на три германски парламентарни комисии след тяхно посещение в Украйна.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот каза, че отказът от руския петрол ще бъде много важен сигнал, защото ще засегне основния източник на доходи на Русия, съобщава Ройтерс.

С нарастващите смъртни случаи на цивилни в Украйна на фона на руската инвазия, Германия, най-голямата икономика в Европа, е под натиск да се откаже от руския газ и петрол, тъй като критиците подчертават, че приходите от тези продажби осигуряват на Москва жизненоважни средства за водене на войната.

ЕС изготвя предложения за петролно ембарго на Русия, въпреки че няма споразумение между страните членки за забрана на руския петрол. Дипломати от ЕС отбелязват обаче, че Германия не подкрепя активно незабавното ембарго върху руския петрол.

Преди време канцлерът Олаф Шолц заяви, че Германия може да прекрати вноса на руски петрол до края на годината. Страната вече намали вноса си на енергия, като руският петрол сега представлява 25% от вноса, което е спад спрямо 35% преди военната инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

Междувременно Михаел Рот също така посочи, че бързото решение на ЕС може да бъде комбинирано с преходна фаза като тази при забраната за внос на руски въглища, която ще влезе в сила от средата на август, според одобрения през миналата седмица пети пакет от европейски санкции спрямо Русия.

Коментарите на Рот дойдоха, след като във вторник той посети Западна Украйна с други двама шефове на парламентарни комисии от партиите на управляващата коалиция в Германия.

"Това може да стане в рамките на няколко седмици, защото има други доставчици“, отбеляза от своя страна Антон Хофрайтер, ръководител на Европейската комисия в Бундестага, добавяйки, че периодът на постепенното спиране на вноса на руски въглища е бил твърде дълъг.

Проучване, публикувано в сряда, обаче показа, че германците са загрижени за негативните последици от евентуално петролно ембарго.

Едва 30% от анкетираните в проучване на Института "Аленсбах" (Allensbach) по поръчка на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (Frankfurter Allgemeine Zeitung) заявиха, че Германия трябва незабавно да спре вноса на руски петрол и газ, за ​​да спре косвено финансирането на войната на Русия срещу Украйна.

Около 57% от респондентите обаче посочиха, че Германия трябва да продължи с този внос, за да избегне недостиг на доставки и скокове на енергийните цени.

Само 24% са съгласни с твърдението: "Можем да мръзнем заради свободата".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна