Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акционер в "Туитър" съди Илон Мъск за забавяне на разкриването на неговия дял в компанията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Илон Мъск е съден от акционер в "Туитър" (Twitter), който твърди, че главният изпълнителен директор на "Тесла" (Tesla) е забавил разкриването на дела си в компанията за социални медии, за да може да купи повече акции на по-ниски цени, съобщава финансово издание Barron's - част от Dow Jones & Company и сестринско издание на "Уолстрийт джърнъл".

В делото, заведено във федералния съд в Манхатън във вторник, се твърди, че Мъск е нарушил законите за ценните книжа, като не е разкрил до 24 март, че е натрупал дял от поне 5% в Twitter. В съдебния иск се твърди, че до 14 март делът на Мъск в Twitter е достигнал 5%, което изисква от него да разкрие публично своя дял 10 дни по-късно до 24 март. Мъск обаче не е подал необходимото оповестяване в Комисията за ценни книжа и борси (SEC) до 4 април, след като вече повиши позицията си в компанията до над 9%.

Акционерът на Twitter Марк Бейн Расела заведе това дело срещу Мъск. Той иска делото да бъде сертифицирано като колективен иск на акционери, които са продали свои акции на Twitter между 24 март и 1 април.

Расела каза, че когато Мъск е подал формуляра, който разкрива неговите позиции в Twitter, акциите на социалната медия са скочи с 27% от 1 април до близо $49,97 за акация на 4 април и инвеститорите "са пропуснали последващото увеличение на цената на акциите, тъй като пазарът реагира на покупките на Мъск".

"Като не разкри своевременно своя дял от собствеността, Мъск успя да придобие акции на Twitter по-евтино", се казва в делото.

Barron's изпрати имейл до Tesla с въпрос дали Мъск има коментар по делото, но все още не е получил отговор. Самият Мъск не спомена за делото в своя акаунт в Twitter. Barron's също така потърси за коментар и Комисията за ценни книжа и борси.

Междувременно акциите на Twitter се повишиха с 1% до $44,92 на извънборсовата търговия в сряда, след като във вторник поевтиняха с 5,4% и през последната година вече се понижават с повече от 36%.

Графика на акциите на Twitter (в долари за акция)

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна