Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на печалбите на JPMorgan с 42% заради войната в Украйна и инфлацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

JPMorgan Chase отчете в сряда спад на печалбата с 42% на годишна база през първото тримесечие на 2022 г., тъй като сключването на сделки се забави и банката задели почти един милиард долара в резерви за потенциални загуби по отпуснати заеми на фона на нарастващата инфлация и войната в Украйна.

Най-голямата американска банка по активи стартира т.нар. "сезон" на корпоративните финансови резултати за първото тримесечие, като отчете нетна печалба от 8,28 млрд. долара, или по $ 2,63 на акция, като това представлява спад с 42% спрямо печалба за 14,3 млрд. долара, или по $ 4,50 на акция през същия период на 2021 г.

Осреднените очакванията на Уолстрийт бяха за малко по-добра печалба в размер на 8,54 млрд. долара, или по $ 2,72 на акция.

След по-слабия от очакваното финансов отчет, акциите на JP Morgan поевтиняват с около 3% на Уолстрийт.

Графика на акциите на JPMorgan (в долари за акция)


"Оставаме оптимисти по отношение на икономиката, поне в краткосрочен план, но виждаме значителни геополитически и икономически предизвикателства пред нас поради високата инфлация, проблемите с веригите на доставки и войната в Украйна“, заяви Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan.

В същото време приходите от инвестиционно банкиране на JPMorgan са намалели с 31% на годишна база през първото тримесечие, до 2,05 млрд. долара в сравнение с прогнозите за 2,2 млрд. долара, тъй като глобалните сделки и споразумения намаляха до най-ниското ниво от началото на коронавирусната пандемия.

Печалбата на банката също така беше негативно засегната от натрупването на нетен кредитен резерв от 902 млн. долара, докато през същото тримесечие на миналата година JPMorgan освободи заделени преди това като резерви 5,2 млрд. долара.

JPMorgan отчете и понижение на приходите с 5% до 30,7 млрд. долара, както и на т.нар. "управлявани приходи" (мярка, следена отблизо от анализаторите) до 31,6 млрд. долара за първото тримесечие спрямо 33,1 млрд. долара година по-рано и очаквания за 31,4 млрд. долара.

С днешния тримесечен финансов отчет американският банков лидер стартира сезона на корпоративните отчети, като в четвъртък ще бъдат представени отчетите за първото тримесечие на банките Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley и Wells Fargo, а на Bank of America - на 18 април.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна