Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възобновява се евакуацията от някои украински градове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук заяви, че в четвъртък са възстановени девет хуманитарни коридора, след като те останаха затворени предишния ден поради заплахи за безопасността.

Верешчук обяви евакуация на цивилни, включително с лични автомобили от Мариупол, както и от Бердянск, Токмак и Енерходар. Вицепремиерът отбеляза, че евакуацията ще бъде възобновена и от източната област Луганск, ако руските сили спрат обстрела.

Коридорите бяха затворени на 13-ти април, тъй като според различни информации руски военни са "блокирали автобуси за евакуация" и са "нарушили режима на прекратяване на огъня" в района на Луганск.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба посочи, че "реалният напредък" в преговорите с Русия ще бъде възможен едва след като бъде известен резултатът от очакваното засилване на военните действия в региона на Донбас.

Въпреки това преговорите продължават, но без особен напредък, каза той пред телевизия Al Jazeera.

Киев не може да се откаже от стремежа си за членство в Европейския съюз "при никакви обстоятелства" и темата няма да бъде обсъждана с Москва, подчерта още Кулеба.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна