Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът не избра Каримански за шеф на БНБ

Досегашният управител на БНБ Димитър Радев остава на поста до избирането на нов

| обновено на 15.04.22 в 18:30
Любомир Каримански от "Има такъв народ"
Снимка: БГНЕС, архив

Парламентът отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански за управител на Българската народна банка. До този резултат се стигна след оспорвани дебати между партиите в управляващата коалиция, предшестван от оттеглянето на другия претендент - Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

Над три часа продължи оспорвания дебат в пленарната зала, но до избор на нов управител на БНБ не се стигна.

Единственият кандидат за поста - номинираният от "Има такъв народ" Любомир Каримански, получи 59 гласа "за". В негова подкрепа гласуваха "Има такъв народ", ДПС и един депутат от ГЕРБ - СДС.

140 народни представители се въздържаха, а 36 бяха против.

От ГЕРБ видяха в липсата на единство симптом за сериозни противоречия в управляващата коалиция. Десислава Атанасова заяви:

"Уважаема Продължаваща промяна, търговия - това правихте вие, търгувахте парите за пътищата срещу поста гуверньор на БНБ. Коалицията ви е пред разпад, тя дори е пред саморазпад."

Отговори ѝ председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски:

"Ако подкрепите вие, вашата парламентарна група, трябва да излезете и да кажете от тази трибуна на цената на какво го правите, защото сега вие ще подкрепите кандидата на парламентарната група, която ви нарече Джипко Бибитков ".

Това доведе до спор с председателят на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов:

"Но намеци за сделка между има такъв народ и партии от опозицията са долни, позорни, лъжливи, отвратителни. Вие на какво основание, като част от управляващата коалиция, няма да подкрепите кандидат на една от партиите на управляващата коалиция".

Добрият тон бил необходим, за да продължат да работят заедно.

Добър тон демонстрираха от ДПС - Йордан Цонев защити професионалните качества на Каримански и заяви, че зависимости стоят зад съпротивата срещу кандидатурата му:

"Причината е в зависимостите на премиера и вицепремиера от Иво Прокопиев".

От "Възраждане" заявиха, че не могат да подкрепят кандидат, който на свой ред подкрепя въвеждане на еврото и влизане в еврозоната.


Резултатът от гласуването в народното събрание

След като кандидатурата му беше отхвърлена, Каримански се обърна към депутатите от "Продължаваме промяната"

"Има нещо общо между работата на банките и политиката. Доверието е много ценен капитал. Не знам дали знаем този урок. Според мен се съмнявам, че го знаем. И още нещо не знам – струваше ли си да се похарчи толкова доверие с лека ръка. Обръщам се към колегите в средата – сигурно ще научите този урок в следващите дни, месеци и години".

В крайна сметка досегашният управител на БНБ Димитър Радев ще остане на поста си до избирането на нов гуверньор.

А премиерът Кирил Петков изрази очакване за нова процедура за избор на гуверньор на БНБ, при която партиите от управляващата коалиция ще се опитат да излязат с общ кандидат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна