Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 11-16 април 2022

Мари Салвесен
Снимка: mary catherine eden

С първите изкачвания на осемхилядници за сезона започнаха и първите смъртни случаи. След като над 20 души стъпиха на Дхаулагири в края на миналата седмица, един от тях - Антониос Сикарис от Гърция, почина на слизане. Това се е случило на около 7400 метра височина, малко над Лагер 3, където 59-годишният мъж се е почувствал зле. Дауа Шерпа, с когото той се е движел, обясни, че Сикарис е колабирал след огромно изтощение и липса на допълнителен кислород. 

Гъркът има изкачени 6 осемхилядника, а миналата зима участва и в опита за изкачване на К2, където загинаха петима участници, включително българинът Атанас Скатов. Сегашното изкачване на Дхаулагири идва след 3 неуспешни опита за Сикарис през годините - през 1998, 2018 и миналата година, когато беше евакуиран с другите обитатели на Базовия лагер заради случаи на заразени с коронавирус.

Антониос Сикарис
И още един смъртен случаи по високите върхове тази седмица - Нима Тенджи Шерпа (Nima Tenji Sherpa) почина под Еверест, докато пренасял багаж през ледопада Кхумбу. Смъртта е настъпила по неизяснени медицински причини. Той е бил част от екип от 11 шерпи, които пренасяли екипировка от Лагер 1 до Лагер 2. Тялото е намерено до парапет, с раницата на гърба му и е свалено от шерпите до Базовия лагер, а после е транспортирано с хеликоптер до Лукла. 38-годишният Нима Тенджи е изкачвал няколко пъти Еверест. 

Шерпите започнаха да фиксират парапетите на 20 март, а после - и да изнасят багаж към по-високите лагери, където желаещите да изкачат върха ще спират за почивка. 250 чужденци имат пермити за изкачване на Еверест този сезон. Екипът, опъващ въжетата, се ръководи от Ками Рита Шерпа, за когото това би било рекордно, 26-о изкачване на най-високия връх на планетата.

Нима Тенджи Шерпа
Словашкият алпинист Петер Хамор и румънските му колеги Хория Колибасану и Мариус Гане вече са в Базовия лагер на Канчендзьонга. Миналия месец Хамор обяви, че ще се опитат да направят траверс на двата най-високи върха от този масив. Планът им е да свържат връх Ялунг Канг (8505 м) с главния връх на Канчендзьонга (8586 м). Траверсът на Канчендзьонга е правен само веднъж - през 1989 г., от участниците в голяма съветска експедиция, включваща имена като Анатолий Букреев и Сергей Бершов. Траверсът не е повторен над 30 години, а сегашният опит ще бъде първият, при който се планира да не бъде използван допълнителен кислород.

32-годишната Мари Салвесен (Mari Salvesen) от Норвегия изкатери прословутата цепка "Belly Full of Bad Berries" в Indian Creek, САЩ. Така тя стана вторият човек, успял да премине флаш този характерен маршрут след Пийт Уитъкър през 2011 г. Линията е с категория на трудност 8а, 25 метра дълга и с 45 градуса надвес. 
Цепката е скална форма, представляваща голяма цепнатина, в която катерачът заклещва пърсти, юмруци, лакти и крака, за да успее да се придвижи по вертикала. При трад катеренето, както е в случая, катерачът сам поставя осигуровки по маршрута, което значително увеличава риска, а стилът флаш означава, че Мари Салвесен е изкатерила маршрута от първия си опит, разполагайки предварително с информация за неговите особености.
През 2018 г., година след като преминава най-високата категория на трудност в света - 9с, чехът Адам Ондра успява да се справи и с въпросната линия в Indian Creek, но от втория си опит и описва това като една от най-големите битки в своя живот.

Видео от преминаването на Мари Салвесен можете да видите тук.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна