Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Роза живее втори живот след инсулт и защо време означава мозък

13 на сто по-малко тромболизи по време на Covid

Топ невролози са гости в подкаста "В центъра на системата" по темата за инсултите

| обновено на 28.04.22 в 08:10
7
Снимка: Rawpixel

Инсултът често идва изведнъж, рязко, може пациентът изобщо да не разбере, че е припаднал, а може да усети замайване, схващане на крайник, невъзможност да говори или да преглъща. Ако усетиш, че нещо става и повикаш Спешна помощ - попадаш в групата на късметлиите. Ако хората до теб също реагират мигновено, имаш голям шанс за добрия изход.

В този епизод на подкаста „В центъра на системата“ ще чуете едни от най-добрите специалисти в областта на неврологията и съдовите болести. Темата е инсултите, защото за никого не е тайна, че досега сме водещи по смъртност от сърдечно-съдови заболявания. От 2021 година насам сме на второ място.

От разговора ще научите:


🔴 Как да реагират близките или на пациента при съмнение за инсулт

🔴 Защо са запълнени леглата за инсултно болни две години след пандемията

🔴 Продължава ли страната ни да е водеща по заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания

🔴 В кои страни и региони смъртността от инсулти спада и на какво се дължи това

🔴 Защо все още нямаме Национален план за инсултите

🔴 Кои са рисковите фактори за появата на инсулт

🔴 Кои са най-важните симптоми за начало на инсулт

🔴 Има ли подмладяване на болестта и защо

🔴 Защо крие риск от инсулти при млади спортуващи хора на диета, които употребяват стимулиращи мозъка субстанции като енергийни напитки и протеини

🔴 Каква е профилактика на инсултите, на нервните болести – като болестите на вестибуларния апарат, нарушено равновесие, световъртеж

🔴 Защо световъртежите не са признак на инсулт

🔴 Как повлиява Covid на инсултите

🔴 Каква е връзката между деменциите и инсултите


Доц. Георги Ангов и доц. Росен Калпачки (от ляво на дясно)

Гости в епизода са:

🔴 Роза и Петя Стойкова - пациентки, спасени в първият у нас високоспециализиран център за диагностика и лечение на инсулти в болница "Света Анна"

🔴 Доц.Росен Калпачки - Началник клиника по нервни болести към УМБАЛ "Света Анна София"

🔴 Доц. Георги Ангов  - невролог и отоневролог в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ "Александровска"

Доц. Росен Калпачки - Център на инсулти в УМБАЛ

Роза от Сапарева Баня пада в дома си и ако не е приятелката на дъщеря й, при която Роза живее, да извика веднага Бърза помощ, Роза днес нямаше да разговаря с мен. Видях се с нея 24 часа след като е била в кома. Тя беше адекватна и разказа, че досега е мислела, че е напълно здрава. Но дъщеря й е убедена, че е имала голям късмет.

Според доц. Калпачки - времето на реакция от събитието, през Спешната помощ, до входа на Спешното отделение в "Света Анна", после в Центъра за мозъчни инсулти, провеждането на всички изследвания, прилагането при Роза и на двете животоспасяващи модерни процедури при инсулт - тромболиза и ендоваскуларна процедура, са дали този добър резултат.

И всичко в рамките на 30 минути от входа на спешното отделение до самите процедури. За Роза всичко протича в рамките на два часа -  от началото на симптомите до влизането в болницата и провеждане на съвремнното лечение. Петя от столицата също има този късмет, защото сама вика Бърза помощ, която я откарва в "Света Анна". И там високоспециализиран екип я поема.
Доц.Росен Калпачки в Център за инсултни състояния в УМБАЛ
"Инсултът е свръхспешно състояние. Инсултът е равнозначен на смърт. Основният белег, по който можем да разпознаем инсулта е внезапност. Не чакайте, ако вечер ви прилошее. Има няколко важни симптоми за начало на инсулт: внезапно изкривяване на лицето, промяна в говора и слабост в лявата или дясната ръка. Големият проблем е, че тези симптоми не се усещат веднага, защото възрастните хора живеят често сами.

Мозъкът не може да чака и затова инсултът е най-спешното състояние в медицината. Но пациентите могат да живеят и втори живот, както видяхте. Най-важният рисков фактор за инсулта - контрол на високото кръвно налягане.

Последните данни на СЗО сочат, че вече сме на второ място по обща смъртност и по инсулти, пред нас е държавата Лесото (Кралство Лесото е парламентарна монархия в Южна Африка - бел.ред.) По сърдечно-съдови заболявания обаче пак сме лидери. Но заради Covid в европейски мащаб, зарази влошената организация, с 13 на сто намалява броят на проведеното тромболичитично модерно лечение на инсултите през 2021 - това е в сравнение с 2019 година", сподели доц. Росен Калпачки.

Александровска болница

"Паник-атаките и световъртежът не са симптоми на инсулт. Само 5 на сто от световъртежите са проява на инсулт. 100 процента от хората, когато им се завие свят са убедени, че получават инсулт, а не е така. В момента има наплив от пациенти със затлачени нервни болести.
Доц. Георги Ангов
Аз съм обучил моите пациенти как да се профилактират срещу съдови заболявания - работя с всеки от тях индивидуално. Това са рисковите фактори - контрол на кръвното налягане, мастен профил, диабет, физическа активност, тютюнопушене и замисимостите, контрол на сърдечната аритмия.
Преживелите пациенти няколко микроинсулти трябва да се следят много стриктно с изследвания, защото рискът от последващ инсулт всъщност е много по-голям", посочи за БНР доц. Георги Ангов.

Всички епизоди на подкаста "В центъра на системата" ще намерите в:

В Apple Podcasts през iTunes

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна