Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът Брент поскъпна до триседмичен връх от 113,80 долара за барел

Петролът Брент поскъпна в понеделник до близо триседмичен ценови връх от 113,80 долара за барел след информация за проблеми с доставките от Либийско петролно находище, което засили безпокойствата, свързани с ограничените глобални доставки на фона на продължаващата руска инвазия в Украйна.

Либия спря операциите в своето петролно находище El Feel и петролното пристанище Zuteina в неделя, след като протестиращи превзеха обектите. Либийската национална петролна корпорация пък предупреди в понеделник, че "болезнена вълна от затваряния" е започнала да засяга нейните съоръжения и обяви форсмажорни обстоятелства в петролното находище Ал-Шарара и други обекти.

Междувременно напрежението в Украйна нарасна през уикенда и в началото на текущата седмица, което породи опасения за по-нататъшни санкции срещу Русия, като ЕС вероятно поетапно ще въведе забрана за внос на руски петрол.

След като петролът Брент поскъпна за кратко до 113,80 долара за барел, достигайки най-високо ценово ниво от 28-и март насам, последва доста рязко негово поевтиняване при тънка и не много ликвидна търговия заради днешния почивен ден в Западна Европа за католическия Великден.

Петролът брент поевтиня за кратко към 110,70 долара за барел като реакция на серия слаби икономически данни от Китай, показващи забавяне на растежа на водещата азиатска икономика, която се явява и най-големият вносител на петрол в света.

Последва обаче нов отскок на цената на черното злато обратно към 113 долара за барел, тъй като негативното развитие в Либия компенсира безпокойството за намалено търсене на петрол в Китай.

Към 18.00 часа българско време фючърсите на петрола Брент поскъпват в рамките на деня с 1,2% около 113,00 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1% към 108 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени