Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поевтиня под 90 евро/MWh за пръв път от началото на руската инвазия в Украйна

Снимка: Алами/Ройтерс

Природният газ в Европа поевтиня при старта на търговията във вторник под 90 евро за мегаватчас към 85 евро с оглед на стабилни доставки на синьото гориво. Това е най-ниското ценово ниво на газа от началото на военната инвазия на Русия в Украйна, започнала на 24-ти февруари.

Руският транзит на газ към Словакия през Украйна отбеляза известно понижение тази сутрин, но в линия с потребителското търсене, докато потокът по газопровода "Северен поток 1" беше стабилен и без промяна спрямо предходните 24 часа, а реверсивното подаване на газ от запад на изток по газопровода "Ямал-Европа" беше увеличено.

Междувременно беше сложен край на прекъсванията на доставките на норвежки газ, които затрудняваха газоподаването през последните седмици.

Опитът на Дания да засили производството на природен газ от съществуващите си находища в Северно море пък може да доведе до увеличение с цели 25%, заяви във вторник министърът на енергетиката и климата на страната Дан Йоргенсен на брифинг за пресата. В опитите си да се освободи от руския газ, правителството на скандинавската държава предложи да увеличи производството на газ в Северно море, както и драстично да увеличи производството на възобновяема енергия.

"Ще увеличим производството на природен газ в Северно море за ограничен период от време", посочи и датският премиер Мете Фредериксен.

Преди време Владимир Путин предупреди Европа, че рискува доставките на руски газ да бъдат прекъснати, ако "неприятелските" държави от ЕС не започнат да плащат в рубла, което обаче противоречи на европейските санкции срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна.

"Убедени сме, че е по-добре да произвеждаме газ в Северно море, отколкото да го купуваме от Владимир Путин“, каза по този повод Фредериксен.

Тя също така посочи, че Дания може ефективно да стане независима от руския газ през следващата година с доставките си от Северно море. "Но тъй като сме част от европейската газова мрежа, имаме нужда и другите страни да станат независими", добави датският премиер.

Що се отнася до доставките на втечнен природен газ, износът на САЩ за стария континент остава силен, а перспективите за намалено търсене в Азия би трябва да запазят интереса на флотилията от кораби-танкери за втечнен природен газ към европейските пристанища.

Всичко това допринесе за първоначалното поевтинява на фючърсите на нидерландския газов хъб TTF към 85 евро за мегаватчас след края на дълговия уикенд заради католическия Великден.

Започналата обаче мащабна руска военна офанзива в Източна Украйна и новината за подготвяно от ЕС ембарго върху руския петрол, според днешни изявление на френският финансов министър Брюно льо Мер, парираха това първоначално поевтиняване на газа.

През обедната европейска търговия газовите TTF фючърси вече се търгуват около 93,50 евро за мегаватчас, макар и все още бележейки поевтиняване с 2% в рамките на деня.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени