Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелин Банев е влязъл в България през пролетта на 2022 г.

Снимка: БГНЕС- архив
Чуй новината! Чуй новината:

Евелин Банев - Брендо, който в понеделник се предаде на властите у нас, е влязъл в България през пролетта на 2022 г. Това съобщи от парламентарната трибуна служебният вътрешен министър Калин Стоянов. 

Той обвърза тази информация с обстоятелствата около навлизането на самолет с украински собственик в българското въздушно пространство.

"В Министерството на вътрешните работи има информация, според която Евелин Банев-Брендо е влязъл на територията на България в периода от края на март до началото на юни 2022 година. Това е свързано и с обстоятелствата, които са покрай самолетът, който, както всички разбрахме тогава, по времето на действащия тогава вътрешен министър г-н Рашков, беше преминал през няколко европейски държави, кацнал временно и за малко на едно летище до Видин, презаредил, отново продължил и кацнал в района на Търговище.

Тогава, доколкото ние разбрахме от изявленията, които се даваха от тогавашното ръководство, е, че е имало получено късно обаждане вечерта, но поради причината, че времето било много лошо, вероятно може би заради липса на стиковка между МВР и Министерството на отбраната, не са взети никакви мерки и затова ние вървим доста след събитията, но аз съм убеден, че ние до сравнително кратък период от време ще установим и ще потвърдим информацията, която имаме. Убеден съм", уточни вътрешният министър.

Според Стоянов тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков не е предприел необходимите действия за изясняване на казуса. Но ГДБОП, чийто директор е бил Калин Стоянов, са провели разследване и са достигнали до двама души, част от престъпна група, организирала прелитания с цел контрабанда. С това разследване той свърза решението на Брендо да се предаде:

"Навързвам събитията и това, което ние установяваме, и групата, която работим, и факта, че стигнахме до нея - група, която евентуално му е съдействала, и това нещо се случи преди около месец покрай групата, в която се работи около две години и предполагам, че този човек по някакъв начин вече започва да усеща, че обръчът покрай него се затяга". 

"Не очаквах, че министър Стоянов, който дължи поста директор на ГДБОП на нашето правителство и лично на мен, ще има подобно поведение в пленарната зала и ще се прави на герой пред покровителите си", отговори от парламентарната трибуна Бойко Рашков.

Според него са предприети всички необходими действия и изрази учудване, че две години по-късно не е изяснено напълно дали тогава е Брендо е влязъл в България.

"Така че този "фалшив героизъм" трябваше да бъде много по-рано проявен - тези хора да бъдат установени, а не сега тук да ни се представят като някакви "шерлокхолмсовци", които са открили кой знае какво. И не чухме изобщо бил ли е Брендо в самолета, кацнал през юни 2022 г., или не е бил в тоя самолет. И ако не е бил, как е пристигнал в нашата страна, колко време и къде се е укрил. Това е оперативно-издирвателната работа, а не да се опитват да ни смесват понятията "следствено дело" и "досъдебно производството" и други подобни, биха казал недоразумения, което не изглежда добре за професионалния език на един министър, който е политическо лице".

Стоянов също така каза, че има преднамереност в това, че екип на медия е чакал Евелин Банев-Брендо пред затвора, когато той е решил да се предава. 

Установени са двама души, които са били в близост до летателно средство и че те са търсели споразумение. Започнало е разследване на тази престъпна група, която се занимава с такива прелитания.

Лена Бориславова от групата на ПП-ДБ откри политическа преднамереност в изявленията на Калин Стоянов. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна