Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Николов: Столична община явно не иска да има спорт в София

Политиката ѝ по отношение на спорта и културата е сбъркана, смята волейболната легенда

Фандъкова и Николов
Снимка: http://www.sofia.bg/

Легендарният волейболист Владимир Николов смята, че политиката на Столична община за спорта и културата е тотално сбъркана. Бившият капитан на националния ни отбор гостува в подкаста „Фактор“ на Христо Денев, където сподели, че практиката е общините да отделят по 1.0 - 1.5% от бюджета си за спорта и културата. За сметка на това в София се влагат едва 800 хиляди лв. При бюджет на Столична община от 1.8 млрд. лв.

„Политиката на Столична община по отношение на спорта и на културата е сбъркана. Ако искаме да имаме здрави деца, ако искаме да имаме спорт, който да представя достойно страната ни, с който ние да се гордеем, това, което се отделя като средства, е скандално ниско. Много от общините, на които наистина им пука за спорта, се отделя по 1-1.5% от бюджета за спорт и за култура. А Столична община със своите 1.8 млрд. лв. бюджет, ако отделяше 1% за спорт, реално щеше да има за всички клубове да се представят по-добре. Да работят по-добре, да дават достойни заплати на треньорите си.

Оправданието винаги е било едно и също, че понеже са много спортове в София и не може да се помогне на всички. Да де, но бюджетът за спорт за София е нещо от порядъка на 800 хил. лв., а това, което би било адекватно, са 18 млн. лв. Нормално е 800 хил. лв. да не можеш да ги разделиш адекватно на всички клубове, но с 18 млн. нещата биха стояли по съвсем различен начин. Очевидно е, че Столична община, с политиката, която води, не е заинтересована да има спорт в София“, категоричен бе Владо Николов, един от президентите на волейболния Левски.

Целият разговор с Владимир Николов може да видите тук:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени