Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка запази изненадващо непроменени основните си лихви по заемите

Народна банка на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Китай изненадващо запази непроменени основните си лихвени проценти по заемите, като пазарите гледат на това като предпазлив подход на Пекин за въвеждане на повече облекчаващи мерки, тъй като икономиката на се забавя поради въведените локдауни в редица големи градове и райони на страната заради настоящата коронавирусна вълна.

За разлика от повечето големи икономики, които започнаха да затягат паричната политика (да вдигат лихвите), за да се борят с растящата инфлация, Китай ускори облекчаването, за да смекчи икономическото забавяне. Но подобно разминаване с политиките на другите големи централни банки може да предизвика изтичане на капитали, което да засили натиска върху китайския юан.

След днешното си заседание Китайската централна банка (Народната банка на Китай) запази без промяна основната лихва по едногодишните земи на ниво от 3,7%, както и петгодишната лихва на ниво от 4,6%.

Решението беше изненадващо за анализатори и икономисти, които в голямата си част очакваха, че водещите китайски лихви по заемите ще бъдат понижени с по 5 базисни пункта.

Миналата седмица Народната банка на Китай намали размера на паричните средства, които банките трябва да заделят като задължителни резерви, но това понижение беше по-слабо от очакваното, осигурявайки сравнително скромна финансова инжекция на парите в кеш.

Водещи инвестиционни банки, включително Goldman Sachs, заявиха, че сдържаността на централната банка може да отразява загриженост относно инфлацията и агресивното затягане на лихвите, започнало от страна на Федералния резерв на САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна