Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпромбанк" иска незабавно погасяване на дългове от златодобивната компания "Петропавловск"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската златодобивна компания "Петропавловск" (Petropavlovsk Plc) съобщи в сряда, че основният ѝ кредитор "Газпромбанк" (Gazprombank) е изпратил известие с искане за незабавно изплащане на около 201 милиона долара, дължими по срочен заем от засегнатата от западните санкции голям руска банка, предаде Ройтерс.

Минно-добивната компания "Петропавловск" също така каза, че е получила известие от "Газпромбанк" да върне до 26 април около 87,1 милиона долара, дължими по револвиращите кредитни линии от руски подразделения на фирмата.


"Петропавловск" обяви, че обсъжда последиците от известията на "Газпромбанк" - банковата институция, която вече беше санкционирана от Обединеното кралство през миналия месец заради инвазията на Русия в Украйна.

Златодобивният гигант има значителни търговски и финансови взаимоотношения с "Газпромбанк", която също така действа като разпределител на цялото производство на злато на руската минно-добивна групировка, но в момента на компанията е забранено да плаща на своя кредитор поради западните санкции.

Изпитващата затруднения миньорска компания каза, че също така е получила известие и от UMMC-INVEST - част от Ural Mining and Metallurgical Company (една от най-големите руски компании за добив на мед, цинк, злато, сребро и други полезни изкопаеми), според което известие "Газпромбанк" е прехвърлила всичките си права по срочния заем на UMMC, която е агент-приемник съгласно договора за заем.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна