Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK анализира възможността за по-висока цел от 45% за дела на възобновяемата енергия до 2030 г.

Възобновяема (вятърна) енергия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия работи по анализ за възможна цел на Европейския съюз за 45-процентен дял на възобновяемата енергия до 2030 г. спрямо сегашната предложена цел от 40 на сто, заяви в сряда висш служител на Комисията, цитиран от Ройтерс.

"Работим по този анализ с пълна скорост, за да вземем предвид предложението за повишаване на дела на възобновяемата енергия до 2030 г. от досегашните 40% на 45%. Подобно предложение идва и в контекста на по-високите цени на енергията", посочи на среща с евродепутати Мехтхилд Вьорсдорфер, заместник-генерален директор на енергийния отдел на Комисията.

Предложението идва на фона на желанието на ЕС да намали зависимостта си от руски природен газ.

Русия е най-големият доставчик на газ за ЕС, като целта за 40% възобновяема енергия до 2030 г. беше предложена от Комисията през миналата година.

През 2020 г. ЕС получи 22% от брутното си крайно потребление на енергия от възобновяеми енергийни източници като вятър, слънчева енергия и биомаса. Делът варираше в широки граници между страните от ЕС - от над 50% в Швеция до под 10% в Люксембург.

Новата цел ще зависи от преговорите между страните от ЕС и Европейския парламент, като тя се очаква да бъде част от голям пакет от закони за изменението на климата за по-бързо намаляване на вредните емисии в съюза.

Целта за 45% възобновяеми източници вече има подкрепата на водещия преговарящ на асамблеята на ЕС и на групите за възобновяема индустрия като SolarPower Europe, отбелязва Ройтерс.

Маркус Пайпър, водещият евродепутат, каза, че новият анализ е необходим спешно, за да може да бъде включен в текущите преговори, и призова Комисията да не чака до края на лятото.

"В противен случай ще започнем отново отначало", отбеляза той.

Европейските управляващи в Брюксел изчисляват, че утрояване на вятърния и слънчев енергиен капацитет на ЕС до 2030 г., или добавянето на 480 GW вятърна и 420 GW слънчева енергия, може да спести годишно потребление на 170 милиарда кубически метра природен газ.

Междувременно Мехтхилд Вьорсдорфер посочи, че през май Комисията ще публикува план за прекратяване на използването на руски изкопаеми горива до 2027 година като този план ще включва правно предложение за улесняване на получаването на разрешителни за проекти за възобновяема енергия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна