Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите лидери от Г-7 обещаха подкрепа от над 24 млрд. долара за Украйна

Финансовите министри на най-богатите икономики от формата Г-7 заявиха, че вече са предоставили и обещават заедно с международната общност допълнителна подкрепа за Украйна, надхвърляща 24 милиарда долара за 2022 г. Те подчертаха, че са готови да направят повече, ако е необходимо, съобщава Ройтерс.

"Въз основа на изявлението на министрите на финансите на Г-7 от 14 февруари 2022 г., заедно с международната общност, ние предоставихме и обещахме значителна допълнителна подкрепа, надхвърляща 24 милиарда щатски долара за 2022 г. и след това, както във финансово, така и в материално отношение“, се казва в съвместното изявление след срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на Г-7 във Вашингтон в сряда.

В тяхното изявление също така се посочва, че страните от Г-7 ще поддържат и ще засилват натиска си върху Русия поради нейната инвазия в Украйна. "Ние ще поддържаме и увеличаваме нашия координиран натиск толкова дълго, колкото е необходимо, и ще продължим да призоваваме другите страни да подкрепят нашите усилия“, се казва още в документа.

Финансовите лидери на Г-7 също така ще продължат да предприемат координирани действия в отговор на продължаващата ескалация, "за да повиши допълнително цената на тази война за Русия". "Ние също така ще продължим да работим в тясно сътрудничество и с нашите партньори, за да наложим нашите санкции и да предотвратим всякакви опити за избягване и заобикаляне на санкциите".

Санкциите срещу Русия заради ситуацията в Украйна са замислени целенасочено, за да се сведат до минимум вредите за трети страни и световната икономика, заявиха страните от Г-7.

"Разработихме санкциите си целенасочено, за да сведем до минимум вредите за трети страни и за световната икономика и изключихме ключови селскостопански продукти и хуманитарни нужди от санкциите, гарантирайки наличността на хранителни продукти, лекарства и медицински устройства, както и позволявайки на телекомуникационните услуги да подкрепят потока от информация“, се казва в изявлението.

Страните от Г-7 са се ангажирали да не извършват междуправителствени финансови транзакции с Русия и призовават други държави и международни институции да се присъединят към тях.

"Ние сме силно ангажирани да не извършваме междуправителствени финансови транзакции с Русия, включително доброволна търговия със специални права на тираж, и призоваваме други страни да се присъединят към нас в допълнително ограничаване на способността на Русия да финансира своята непредизвикана и неоправдана война Украйн. Русия не трябва да получава финансиране от международни финансови институции, включително Международния валутен фонд и Световната банка. Приветстваме решението на Европейската банка за възстановяване и развитие да спре достъпа на Русия и Беларус до нейните ресурси", се казва в изявлението на финансовите лидери от Г-7.

В съвместното изявление след срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на Г-7 във Вашингтон в сряда, се посочва, че те съжаляват за участието на Русия в международни форуми, включително срещите на Г-20, Международния валутен фонд и Световната банка тази седмица.

"Международните организации и многостранните форуми вече не трябва да вършат дейността си с Русия по обичайния за бизнеса начин“, казаха министрите.

Страните от Г-7 заедно с партньори ще продължат да се справят с икономическите трудности, свързани със ситуацията около Украйна, се казва още в изявление.

"Ние, заедно с партньори с единомислие, оставаме ангажирани да се справим с икономическите предизвикателства заради ситуацията около Украйна". Като примери бяха посочени съществените увеличения на цените на стоките и храните, както и нарушените вериги на доставки. "Ние сме ангажирани да се справим с продоволствената несигурност, да поддържаме пазарите отворени и да засилим устойчивостта на глобалната икономика“, се казва съмвестното изявление.

Г-7 също така призова международните финансови институции "спешно да засилят подкрепата за продоволствената сигурност и селскостопанското производство и да предоставят подкрепа на най-уязвимите страни“.

Страните от Г-7 се съгласиха да засилят енергийната сигурност и да осигурят стабилни енергийни доставки. "Ще продължим тясната координация, за да подобрим нашата енергийна сигурност и да осигурим стабилни и устойчиви енергийни доставки“, се казва в документа, който беше публикуван на уебсайта на германското федерално министерство на финансите.

Участниците в срещата също така подчертаха, че всички икономики от Г-7 "са предприели конкретни стъпки за намаляване на вноса на руски енергийни доставки".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна