Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Линднер: Тесните търговски връзки с Китай са "нездравословни" за икономиката на Германия

Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският финансов министър Кристиан Линднер заяви в четвъртък, че тесните експортни отношения между Германия и Китай са "нездравословни" за икономиката на негова страна.

Ръководителят на Министерството на финансите посочи, че въпреки че е невъзможно да се сравнява Русия с Китай по отношение на зависимостта на Германия от енергийните доставки, "е ясно, че тази твърде силна експортно ориентирана двустранност между Германия и Китай не е здравословна".

Линднер препоръча на Германия активно да търси повече икономически възможности в Съединените щати, Канада, зоната на МЕРКОСУР (най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка) и страните от АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия).

Междувременно стана ясно, че Кристиан Линднер е дал положителна проба за коронавирус по време на настоящата пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон, научи агенция ДПА. 43-годишният германски финансов министър потвърди диагнозата си в "Туитър", като каза, че е имал положителен тест "след две години без инфекция с Covid-19".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна