Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свален ли е българският флаг от украински бежанци?

Бежанците от Украйна в България са все по-обсъждана тема в социалните мрежи. Зачестяват историите, в които те са представени в негативен аспект, застрашавайки обществения ред. 

Твърдение: Украински бежанци са се опитали да свалят флага на България

Такава е и историята, според която група украинци са се опитали да свалят националния флаг на България от Кръговото кръстовище на влизане в Свети Влас, за да поставят украинското знаме.

Информацията е много разпространявана в публикации от потребители във Facebook, публикувана е и в сайта uniconbg.com.

Не е ясно обаче кога се е случил опитът за премахване на националния флаг. В различни публикации във Facebook са посочени като дати 22 март, нощта на 24 срещу 25 март и нощта на 25 срещу 26 март.

Всички са категорични, че полицията е "замазала" инцидента. 

  

Освен на много места във Facebook, попадаме на информацията и в платформата TikTok. Споделен е само скрийншот от сайта uniconbg.com, но от TikTok видеото това не е видно, няма посочен автор и дата. Въпреки това видеото е гледано близо 16 хиляди пъти. В коментарите се вижда одобрение към случилото се.

  

Подобна е и публикацията в тази Facebook страница. Въпреки липсата на източник, информацията се приема за истина от много хора.


Според сайта informiran.net случката в Свети Влас е предизвикала реакцията и на президента Румен Радев.

"Вътрешният министър Бойко Рашков от седмици се бори с украинските безредици и е уведомил президента Румен Радев, че трябва да се вземат спешни мерки по казуса с бежанците. () Румен Радев обаче е дал зелена светлина на Рашков да арестува всеки, който извършва престъпления, независимо от социалния му и етнически статус", пише в статия на сайта.

Проверка

Екипът за проверка на БНР се обърна към официалните институции за проверка на достоверността на случилото се.

От Областната дирекция на МВР - Бургас съобщиха, че не е постъпвал официален сигнал за опит за сваляне на националния български флаг на влизане в Свети Влас. 

"На база слухове, циркулиращи между живеещите в Община Несебър, на 25 март от служители на Районно управление - Бургас е извършена проверка, от която е видно, че флаговете и до кметството на Свети Влас и на входа на града са били по местата си. Т.е. информацията, описана в сайта uniconbg.com не отговаря на истината", посочват от МВР - Бургас.

В коментар на публикация във Facebook на 26 март в 11.14 ч. потребител също публикува снимка от Кръговото кръстовище на Свети Влас.

 

От Прессекретариата на президента Румен Радев също съобщиха за БНР, че твърденията в публикацията на сайта informiran.net не отговарят на истината.

Заключение

Въпреки широко разпространяваната информация за опит за свалянето на българското знаме в Свети Влас от МВР - Бургас отрекоха за подобен случай. Освен това твърдението в сайта uniconbg.com не е подкрепено от доказателства - няма източник, точна дата и час, свидетели или снимков материал. Подобна информация не може да се приеме за достоверна, независимо колко разпространявана е. В този смисъл Екипът за проверка на фактите на БНР счита твърдението за НЕВЯРНО

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна