Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобрение на европейските потребителски нагласи през април

След рязкото влошаване на европейските потребителски нагласи през март с оглед на руската инвазия в Украйна и последвалите западни санкции спрямо Москва, последното проучване на Европейската комисия отчита слабо подобрение на доверието на потребителите през април.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна изненадващо през април с 2 пункта до -16,9 пункта, докато очакванията бяха за по-нататъшно влошаване към -20,0 пункта. Това представлявал първо, макар и слабо повишение на нагласите на потребителите след шест поредни месеца на спад.

Аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз също нарасна през април с 2 пункта до -17,6 пункта.

И двата индекса, определяни от ЕК, се сринаха драматично през март (съответно с 9,9 и с 9,4 пункта), на фона на започналата в края на февруари руска военна инвазия в Украйна и последвалите я серия пакети от западни санкции срещу Москва. Въпреки слабото повишение през април и двата индекса остават значително под техните предпандемични нива и под техните осредни дългосрочни нива, посочва Европейската комисия.

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 28-и април, когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през втория месец на настоящата година.

Графики на потребителските нагласи в ЕС и еврозоната


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени