Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на германската инфлация през април до нов 40-годишен връх от 7,4 на сто

Хармонизираната инфлация във водещата европейска икономика скочи със 7,8%

Снимка: Алами/Ройтерс

Германската годишна инфлация се ускори през април до нов 40-годишен връх от 7,4% с оглед на продължаващото рязко поскъпване на енергийните цени след началото на руската инвазия в Украйна, показват предварителни данни на немската официална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през април с 0,8% спрямо предходния месец, когато скочи с 2,5%. Инфлацията на годишна база се ускори до 7,4% от 7,3% през март, достигайки поредно най-високо ниво от есента на 1981 година, когато също имаше ръст на цените на минералните петролни продукти в резултат на първата война в Персийския залив.

Очакванията на финансовите пазари бяха за известно забавяне на инфлацията до 7,2 на сто.

Графика на месечната инфлация в Германия (спрямо година по-рано)


Основният възходящ натиск върху инфлацията през април дойде от цените на енергийните продукти, които скочиха с 35,3% на годишна база след ръст с 39,5% през март. Има обаче солидно повишаване с 8,5% и на цените храните след растеж с 6,2% месец по-рано, докато цените на услугите се повишиха с 2,95 след растеж с 2,8% през март.

След началото на руската инвазия в Украйна на 24-и февруари, цените на природния газ и минералните петролни продукти се увеличиха значително и продължават да оказват значително влияние върху все по-високия темп на инфлация в Германия, Допълнителни фактори за растящата инфлация през текущия месец бяха и оставащите проблеми с веригите на доставки, причинени от коронавирусната пандемия, както и значителното увеличение на цените на енергийните продукти нагоре по веригата на икономическия процес, посочва Destatis.

В същото време хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) нарасна през април с 0,7% спрямо март, като растежът ѝ на годишна база се ускори до 7,8% от 7,6% месец по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна