Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на бизнес климата в България през април

6
Снимка: БГНЕС

През април 2022 г. стопанската конюнктура в страната се подобрява, заличавайки голяма част от влошаването през март, като по-благоприятен бизнес климат се отчита в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, при влошаване единствено в строителството.

Все повече мениджърите във всички стопански сфери обаче прогнозират нарастване на цените през следващите три месеца.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата се повишава през април с 4,2 пункта спрямо март, когато се понижи с 4,8 пункта. По този начин показателят на стопанската конюнктура се върне малко над неговото дългосрочно осреднено ниво.


Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нарасна през април с 4,6 пункта след спад с цели 7,1 пункта през март, като последната анкета на НСИ отчита намален негативизъм в оценките и очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състояние на предприятията. Отчита се и известно подобрение в притока на поръчки през последните три месеца, както и на прогнозите за производствената активност през следващите три месеца.

През април в сравнение с януари средното натоварване на мощностите нараства с 1,3 пункта и достига 76,3%.

Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и факторът "други".

По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да продължават да се повишават през следващите три месеца.


През април 2022 г. показателят "бизнес климат в строителството" намалява с 2,8 пункта след стабилизация през март, като влошаването се дължи на резервираните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията им. По-неблагоприятни са и очакванията им за новите поръчки през следващите шест месеца.

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следван от цените на материалите и недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени делът на строителни предприемачи, които очакват ценово повишение през следващите три месеца достига 51,8%.


През април съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с цели 10,6 пункта, компенсирайки спад със 7,8 пункта през март, като рязкото подобрение е в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Подобряват се и техните прогнози както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Според търговците на дребно основната пречка за развитието на дейността в сектора е свързана с несигурната икономическа среда, посочена от цели 70,5% от предприятията, като през последния месец има засилване на негативното влияние на фактора "недостатъчно търсене", следван от затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша.

37,1% от търговците на дребно очакват увеличаване на цените през следващите три месеца.


Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се увеличава през април с 3,5 пункта след понижение с 2,1 пункта през март, като подобрението се дължи на позитивните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-благоприятни са и очакванията им относно търсенето на услуги през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен развитието на бизнеса в този сектор, като се наблюдава засилване на негативното влияние на този фактор, следван от фактора, свърза с конкуренцията в бранша.

19,8% от мениджърите предвиждат през април увеличаване на продажните цени през следващите три месеца.

Трябва да се има предвид, че подобряването на стопанската конюнктура в нашата страна през април идва на фона на ускоряващата се инфлация и руската инвазия в Украйна, която води до нарушаване на веригите на доставки и до редица други проблеми, компенсирайки позитивния ефект от отслабване на коронавирусната пандемия и свързаните с не протовиепидемични мерки и ограничения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна