Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на европейския икономически растеж в началото на годината

Европейският икономически растеж се забави през първото тримесечие на 2022 г., тъй като започналата на 24-и февруари война в Украйна и ускоряващата се инфлация навредиха на икономическата и потребителската активност, показват предварителни данни на Евростат.

Брутният вътрешен продукт в еврозоната се повиши през първото тримесечие на 2022 г. с едва 0,2% спрямо последните три месеца на 2021 г., когато беше отчетен растеж от 0,3 на сто. В рамките на целия Европейския съюз растежът на БВП се забави до 0,4% от 0,5% в края на миналата година.

Промяна на БВП на еврозоната и ЕС спрямо предходното тримесечие


Точно преди началото на руската инвазия в Украйна Европейската комисия прогнозира, че икономиката на еврозоната ще нарасне с 0,3% през първите три месеца на годината, така че днешните предварителни данни на Евростат, ако бъдат потвърдени на по-късен етап, предполагат, че войната и свързаните с нея скокове на цените на суровините са намалили растежа с 0,1 процентни пункта.

Спрямо първото тримесечие на 2021 г. БВП на еврозоната нарасна с 5% след повишение с 4,7% през последните три месеца, докато икономическият растеж в целия ЕС се подобри до 5,2% от 4,9%, показва още предварителните данни на европейската статистика.

Промяна на БВП на еврозоната и ЕС спрямо година по-рано


Според представените до този момент данни най-солиден растеж на тримесечна база отбеляза икономиката на Португалия (повишение с 2,6%), следвана от Австрия (с 2,5%) и Латвия (с 2,1%), докато спад на БВП беше регистриран в Швеция (понижение с 0,4%) и в Италия (с 0,2%).

БВП на Германия нарасна през първото тримесечие с 0,2%, компенсирайки голям част от спад с 0,3% през последното тримесечие на 2021 г. На годишна база БВП на водещата европейска икономика нарасна през първото тримесечие с 3,7% след повишение с 1,8% в края на миналата година. Преди войната в Украйна ЕК прогнозира, че германската икономика ще нарасне с 0,4% спрямо предходното тримесечие.

Френската икономика пък стагнира през първото тримесечие на 2022 г. (0,0%), показват данните на Евростат, докато ЕК прогнозира слаб растеж от 0,1 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени