Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва отново и е на път да нарасне за пети пореден месец

Петролът поскъпва за четвърта поредна сесия на търговия и е на път да отбележи ръст за пети пореден месец, отбелязвайки най-продължително възходящо движение от 2018 г. насам.

В петък юнските фючърси на петрол Брент нараства с 2,4% към 109,80 долара за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI се повишават с 2,25% към 107,70 долара за барел.

Продължаващото поскъпване е в резултат на засилващите се опасения за доставките, тъй като Европейският съюз изглежда се приближава към налагането на пълно ембарго върху покупките на руски петрол.

"Поскъпването от вчера насам се дължи на повишената вероятност от петролно ембарго на ЕС срещу Русия в скоро време, след като Германия спря да се противопоставя на подобна мярка", коментира Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank, цитиран от агенция Marketwach. "Тази промяна в позицията не е изненада, като се има предвид, че германският министър на икономиката Хабек каза преди няколко дни, че Германия сега внася само 12% от своя петрол от Русия".

Коментарите на Карстен Фринч са факт, след като вчера "Уолстрийт джърнъл" цитира неназовани правителствени служители, според които германски представители в институциите на Европейския съюз са оттеглили в четвъртък възраженията срещу налагане на пълно ембарго на руските доставки, но при условие че Берлин получи достатъчно време да намери алтернативни доставки.

Германия беше ключова пречка пред такова ембарго на ЕС, свързано с инвазията на Русия в Украйна. САЩ и Обединеното кралство вече прекратиха покупките на руски петрол.

Междувременно цените на дизела се повишиха на фона на ограничените доставки на петролни дестилати от двете страни на Атлантика, отбеляза още Фрич. Енергийната информация администрация на САЩ съобщи в сряда, че запасите от дестилати са спаднали с 1,4 милиона барела през миналата седмица при прогноза за спад с едва 100 хил. барела.

"Освен това най-големият руски производител на петрол планират в бъдеще да изисква плащания в рубли и за дизеловите пратки, което прави вероятно спирането на доставките, дори ако петролните продукти не са засегнати от ембаргото на ЕС", отбеляза Фрич от Commerzbank.

С днешното поскъпване на двата типа петролни фючърси с над 2%, цената на петрола Брент може да се повиши в рамките на отминаващата седмица с над 3,5% и с над 4% в рамките на април, докато американският лек суров петрол WTI може да поскъпване в рамките на тази седмица с близо 5% и с над 6% през приключващия месец април.

Това предполага, че и двата типа петролни фючърси ще поскъпнат за пети пореден месец - най-продължителното възходящо движение от януари 2018 г. насам, въпреки че Китай продължава със строгите локдауни в страната за ограничаване на текущата Covid вълна, което води и до ограничаване на търсенето на петрол от втората по сила световна икономика.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна