Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интелектуалци призоваха Шолц да не изпраща тежки оръжия в Украйна

Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

28 интелектуалци и артисти изпратиха отворено писмо до канцлера на Германия Олаф Шолц, в което го призовават да се върне на първоначалните си позиции относно войната в Украйна и няма да доставя пряко или косвено тежки оръжия на Киев, съобщава БГНЕС.

"Призоваваме Ви да направите всичко възможно, за да се постигне възможно най-скоро прекратяване на огъня - компромис, който и двете страни могат да приемат", се казва в писмото.

"Споделяме оценката за руската агресия като нарушение на основните норми на международното право. Споделяме също така убеждението, че съществува принципен политически и морален дълг да не се отстъпва от агресивното насилие без отпор. Но всичко, което може да се заключи от това, има граници в други императиви на политическата етика."

Две от тези граници вече са постигнати, смятат авторите на писмото.

Първата е категорична забрана от приемане на явния риск тази война да прерасне в ядрен конфликт. Доставката на големи количества тежки оръжия може да превърне самата Германия в участник във войната. А една руска контраатака би могла да задейства клаузата на взаимопомощ по Договора за НАТО и по този начин да предизвика непосредствена опасност от световна война.

Втората граница е степента на разрушенията и човешките страдания сред украинското цивилно население. "Дори обоснованата съпротива срещу агресора в даден момент е непоносимо непропорционална", твърдят авторите на писмото.

Те предупреждават от опасността за допускане на двойна грешка по отношение на конфликта в Украйна.

На първо място, че отговорността за опасността от ескалация на ядрен конфликт се носи единствено от първоначалния агресор, а не и от онези, които напълно съзнателно му дават мотив да действа по евентуално престъпен начин.

Втората възможна грешка е, че решението за моралната отговорност за по-нататъшната "цена" на човешкия живот сред украинското цивилно население е от изключителната компетентност на тяхното правителство.

"Морално обвързващите норми са универсални по своята същност", пишат германските интелектуалци.

"Ескалиращото трупане на оръжия, което се извършва под натиск, може да бъде началото на глобална спирала на въоръжаването с катастрофални последици, не на последно място за световното здраве и изменението на климата. Въпреки всички различия трябва да се стремим към световен мир. Европейският подход за многообразието е добър пример за това."

В края на писмото авторите му изразяват своето убеждение, че ръководителят на германското правителство "може да даде решаващ принос за намирането на решение, което ще издържи проверката на историята":

"Не само с оглед на настоящата ни (икономическа) мощ, но и с оглед на историческата ни отговорност и с надежда за общо мирно бъдеще.", се казва в писмото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна