Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Орбан е номиниран за пети мандат като премиер на Унгария

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан (вляво) и президентът Янош Адер по време на учредителната сесия на унгарския парламент - Будапеща, 2 май 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На учредителната сесия на новия унгарски парламент унгарският президент Янош Адер номинира Виктор Орбан за министър-председател, съобщава "Франс прес".

В Унгария се проведе учредителната сесия на новия парламент, на която избраните депутати положиха клетва и получиха своите мандати.

"Въз основа на конституцията предлагам на новото Народно събрание да избере Виктор Орбан за министър-председател", заяви Адер на заседанието, което беше излъчено по М1.

Ако парламентът преизбере Орбан, той ще стане министър-председател за пети път в кариерата си. Процедурата за избор на министър-председател ще се проведе след две седмици.

По-рано на парламентарните избори в Унгария алиансът на Орбан Фидес - Християндемократическа народна партия (Фидес - ХДП) спечели 135 от 199-те места в Народното събрание. Коалиция от шест опозиционни партии, ръководена от Петер Марки-Зай, спечели 57 места. От останалите седем места шест отиват при дясното движение "Наша родина" и едно при Германската национална листа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна