Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите да повишат хигиената на децата

Проф. Тодор Кантарджиев: Намаляване на температурата на водата под 55 градуса крие риск от легионела

Всички съмнителни случаи за хепатит ще бъдат изследвани освен за аденовируси и за хепатотропни вируси

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: Гергана Хрисчева

"Легионела пневмофила се развива във водопроводните тръби, когато топлата вода не е гореща и когато студената вода през летните месеци е с висока температура. Така че, ако се намали температурата на топлата вода до и под 55 градуса за абонатите на  "Топлофикация-София", каквото предложение има, това крие опасност от заболявания като легионела и други, причинени от размножаващи се във водопроводните системи бактерии от род легионела, които са десетки  серотипове", коментира за БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести, сега съветник на Столична община по здравните въпроси.

"Когато температурата на застояващата във водопровода вода е около 25 - 30 и на 30 градуса, именно легионелите се размножават, както и в протозоите, предпазени от действието на хлора, се размножава причинителят на дизентерия и други опасни за здравето на човек микроби.

Първото изолиране на легионела пневмофила в Европа е направено в България през 80- те години. Прави го екип, ръководен от военния микробиолог проф. Ангел Томов. Като млад микробиолог  участвах в изучаването на този микроб - трудно култивиращ се на специални хранителни среди - той се размножава във водопроводите и в откритите и закрити водоеми, в езерата. Размножава като живее в протозои едноклетъчни, в познатите ни от биологията "чехълчета". Работейки над тях доказах, че други опасни микроби, които трудно се размножават в нежива външна среда, се размножават в тези "чехълчета" . Такъв беше микробът, причинител на туларемията. И този микроб причинява много тежки пневмонии. Такава епидемия имахме 1997 г. с 380 регистрирани болни.

Pixabay

Изучавайки протозоите се оказа, че има и други много патогенни и опасни само за човека микроби, като причинителят на коремния тиф, на холерата, които се размножават в човека и боледува само човека, но във външната среда не са трайни. Това е така, защото във водоемите има много бактериофаги - вируси, които специфично убиват тези бактерии.

Но ние доказахме, че тези бактерии, когато се размножават в "чехълчетата", в протозои, в едноклетъчни микроорганизми, те не биват убивани от вирусите и затова се разпространяват от бактериофагите. И затова, когато възникне в някой водоем коремен тиф, той остава с години във външната среда.

Доказахме също че, когато се хлорира питейната вода, ако са в протозои опасните микроби, включително причинителят на дизентерията, хлорът не ги убива.

Именно затова е много важно водопроводните системи да се поддържат чисти, водата да се филтрира, да няма протозои, които да колонизират водопроводните системи, за да бъде водата безопасна за ползване и пиене", поясни проф. Кантарджиев и допълни:

"Затова препоръчвам, когато човек е бил на почивка или дълго време извън дома си и не е ползвана водопроводната вода, трябва да се отворят прозорците, или да се пусне вентилатор в банята, след това да остави топлата вода от душа и чешмата да се източи. Правилото е човек да излезе извън банята, за да не диша от изпаренията, защото от тях също може да се зарази - това е т.нар. инфекциозен аерозол - дребни водни частици, в които има легионели и други микроби, които са се намножили във водопровода. Това правило важи и когато отивате на хотел, на почивка", това поясни още проф. Кантарджиев.

"Не е приумица, че горещата вода, която ни се подава от топлофикациите е 60 градуса, защото тя има дезинфекциращо действие върху тръбите и намалява количеството на микроорганизмите", обобщи проф. Кантарджиев.

БГНЕС

Във връзка с регистрираните в редица държави случаи на остър хепатит с неизвестна етиология при деца, проф. Кантарджиев заяви, че данните, че при една част от засегнатите деца той води до остра хепатална слабост и необходимост от трансплантация, говори за сериозността на проблема.

"Предупредих за това още преди две седмици, след като данните бяха публикувани за първи път от Европейския център по заразни болести в Стокхолм, когато бяха установени 74 деца с хепатит от Великобритания. Към днешна дата се надявам, че случаите да се следят и у нас.

Повече от 50 на сто са доказани аденовируси и затова е възможно те да са причината за хепатита. А освен хепатитните вируси - А, Б, С, Д, Е има и т.нар. хепатотропни вируси, които също могат да засегнат доста опасно и черния дроб.

Всички вирусни инфекции могат да бъдат доказани тук, в Националния център по заразни и паразитни болести.

И сега всички такива съмнителни случаи ще бъдат изследвани освен за аденовируси, и за други вируси, които имат хепатотропни характеристики. Грипните вируси дори при един възрастен човек с тежък грип , ако го изследваш ще установиш, че има засягане на черния дроб. В момента се мисли, че някои от респираторните вируси също биха могли да причинят такова засягане на черния дроб", съобщи още проф. Кантарджиев.

Снимка: Гергана Хрисчева

"Родителите не трябва да се притесняват относно този неизяснен хепатит. Трябва да повишат хигиената при децата като цяло. Но също да подчертаем, че се доказа, че това няма нищо общо с векторните ваксини срещу Covid - 19 на базата на аденовирус. Така че, тепърва с повишаването на температурата идват различни възможности за болести като салмонела, както вече обясних за легионелата, а също и след валежите децата да се пазят от кърлежи", още проф. Кантарджиев.

Той припомни какви медикаменти се прилагат при деца и възрастни, ако се установи ухапване от кърлеж.

До думите на проф. Кантарджиев, Covid - 19 не е изчезнал. Но няма данни за нови мутации на Омикрон. Той е доминиращият сега - вариантът БА2. Най-важното е, че вирусът е с намалена степен на болестотворност.

Парагрипните вируси, грипните и други в момента почти изчезват, адено и риновирусите също намаляват, но ще бъдат заместени от ентеровирусите с повишаване на температурите, допълни епидемиологът.

Още по темата в звуковия файл.

Легионелозата е остра бактериална инфекция с аерогенен механизъм на предаване. Тя е потенциално смъртоносно инфекциозно заболяване. Предизвиква се в 90% от случаите от Legionella pneumophila, или от други видове на род Legionella. По клинични прояви заболяването протича или като Легионерска болест – тежка пневмония с висока смъртност, или като Понтиак треска – леко грипоподобно заболяване.(бел.ред.)


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени