Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествата за 9 май разделиха русенци

Снимка: Ася Пенчева

Днешният ден отново раздели русенци в празничното им настроение. Тържества имаше както пред Паметника на загиналите съветски войници, така и на площад "Свобода".

Пред Паметника на Альоша в Русе се събраха представители на генералното консулство на Руската федерация, партийни активисти на БСП и "Възраждане", руски граждани, последователи на мотоклуба "Нощни вълци" и под звуците на песни от съветската епоха се поздравяваха с Деня на победата.

"Празникът 9 май за победата над фашистка Германия на Съветския съюз."

Пред Паметника на свободата пък от сутринта започнаха различни събития, посветени на Деня на Европа, в които главни участници са млади хора и ученици. Организатори са офисът на "Европа Директно" и Международното дружество "Елиас Канети".

"Европа, това сме ние - аз, ти, той, тя, то, а не да говорим, че онези от Европа вземат решенията, а пък ние само можем да им казваме: Спрете, недейте, искаме туй, искаме онуй. И мисля, че сегашното правителство доста ясно го казва, че ние вземаме решенията съвместно с Европа."

Това каза проф. Пенка Ангелова, председател на дружество "Елиас Канети", по чиято инициатива малко по-късно с кораб по Дунава ще пътуват представители на осем дипломатически мисии в страната, за да отбележат 15-ата годишнина от членството на България и Румъния в ЕС.

Снимка: Ася Пенчева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна