Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отменят митата върху украинската стомана за една година

Министерството на търговията на Съединените щати обяви в понеделник, че ще отмени митата си върху украинската стомана за една година.

"Някои от най-големите стоманодобивни общности в Украйна са сред най-силно засегнатите от варварството на Путин", се казва в изявлението на министерството, като се добавя, че "създаването на възможности за износ за тези заводи е от съществено значение за способността им да продължат да наемат работниците си и да поддържат една от най-важните индустрии на Украйна".

Търговското облекчение, обявено в понеделник от Министерството на търговията на САЩ, спира митата, които първоначално бяха наложени по време на администрацията на Тръмп от съображения за национална сигурност.

"Стоманодобивните работници са сред най-издръжливите в света – независимо дали живеят в Йънгстаун или Мариупол. Не можем просто да се възхищаваме на силата на духа и духа на украинския народ – ние трябва да го защитим и да подкрепим една от най-важните индустрии за икономическото благополучие на Украйна", каза министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо.

"Днешното съобщение е сигнал за украинския народ, че сме ангажирани да му помогнем да процъфтява в лицето на агресията на Путин", заключи тя.

След встъпването в длъжност администрацията на президента Байдън се противопостави на незабавното вдигане на митата за стоманата на Тръмп, наложени на много страни по света, в опит да продължи да защитава местната стоманодобивна индустрия.

Но през последните месеци постепенно сключи сделки със съюзниците си за премахване на митата.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна