Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС се опитва да убеди Унгария за ембаргото за руския петрол

Председеталката на ЕК Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан - Будапеща, 9 май 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз обмисля възможността да предложи на Унгария финансова компенсация, за да я убеди да подкрепи ембаргото върху руския петрол, съобщава вестник "Politico", позовавайки се на представители на ЕС.

Според изданието в последния вариант на проекта за санкции се предполага, че Унгария и Словакия ще получат отсрочка на петролното ембарго до края на 2024 г., т.е. с две години по-късно, отколкото останалите страни от ЕС.

"Унгария обаче ясно заяви, че се нуждае от повече време, за да намали зависимостта си от руския петрол. Длъжностните лица заявиха, че може да се предложи и някаква форма на финансова компенсация, за да се избегне по-нататъшно удължаване на срока", пише вестникът.

Европейската комисия може да използва механизмите за плащане в рамките на стратегията REPowerEU за намаляване на зависимостта от руски изкопаеми горива, която ще бъде обявена на 18 май.

По-рано ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви шестия пакет от санкции срещу Русия, който предвижда поетапно въвеждане на пълно петролно ембарго, включително забрана за транспортиране на руски петрол от танкерния флот на ЕС.

Фон дер Лайен е заминала за Унгария, за да обсъди енергийни въпроси с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви след разговорите, че на срещата е постигнат известен напредък, но е необходимо да се обсъдят още въпроси, преди Будапеща да промени позицията си по пакета от санкции на ЕС, който включва ембарго върху руския петрол.

Унгария и няколко други страни от ЕС блокират приемането на шестия пакет от европейски санкции срещу Русия заради несъгласието си с петролното ембарго.

Западните страни наложиха няколко пакета от санкции срещу Русия заради ситуацията в Украйна. Руският президент Владимир Путин заяви, че политиката на сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада, а санкциите са нанесли сериозен удар върху цялата световна икономика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени