Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром": Спад в сряда на европейското търсене на руски газ с 25%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Енергийният гигант "Газпром" обяви, че търсенето от Европа на руски газ е спаднало в сряда с 25%, след като ден по-рано Украйна обяви, че ще спре притока на руски газ през входната точка "Сохрановка", обвинявайки за това "намесата на окупационните сили в техническите процеси на газовата подстанция".

Входната газова точка на Сохрановка се намира в Луганска област в Източна Украйна, която е окупирана от руските войски.

"Газпром" заяви, че търсенето в Европа е спаднало в сряда до 72 милиона кубически метра от 95,8 милиона кубични метра във вторник, което представлява понижение с около 25%, предаде Ройтерс.

Междувременно капацитетът за транзит на руски газ през Украйна на входната точка Сохрановка спадна на 11 май до нула, показват данни в сряда на украинския оператор на газопровода, цитиран от Ройтерс.

От "Газпром" заявиха снощи, че е невъзможно да пренасочат подаването на руски газ от Сохрановка през входната точка Суджа, която е на територия, контролирана от Украйна.

Пренасянето на газ от Русия към Европейския съюз през "Суджа" е технически невъзможно, заяви говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов. В публикация в Telegram Куприянов обясни, че газостанцията в Суджа няма техническа възможност да приема газови обеми, пренасочен от газовата станция "Новопсков" в Сохрановка. Той подчерта, че транзитът на руски газ през Украйна е определен в споразумение за сътрудничество, подписано на 30 декември 2019 г., и че Киев е "прекалено наясно с това".

Снабдяването на Германия в момента все още е осигурен, посочи в сряда немското министерство на икономиката, след като спряха потоците на руски газ към Европа през ключовия транзитен пункт в Украйна "Сохрановка".

"Ние следим отблизо ситуацията. Кризисният газов екип и операторите на тръбопроводната мрежа също следят ситуацията", се казва в съобщението до медиите, като се добавя: "Снабдяването в Германия в момента все още е осигурено".

Междувременно фючърсите на природния газ в Европа на нидерландския газов хъб TTF се колебаят около 96-98 евро за мегаватчас, тъй като търговците продължават да оценяват ситуацията с украинските транзитни доставки на руски газ.

При старта на днешната газова търговия юнските TTF фючърси поскъпнаха за кратко над 105 евро за мегаватчас (MWh), след което обаче последва тяхно поевтиняване обратно под ниво от 100 евро към областта около 96-98 евро.

Въпреки новината, че днес "Газпром" транзитира през Украйна за Европа с 25% по-малко от обичайните количества природен газ, газовите фючърси парираха рязкото поскъпване от снощи и по-рано днес, тъй като на стария континент продължават стабилните доставки на втечнен природен газ. Терминалите за регазификация на континента се пълнят с ултраохладено гориво и през предходната седмица някои работиха над планирания си капацитет.

Прогнозите за по-топло от обичайното време в Европа през следващите дни пък води до намаляване на търсенето на синьо гориво, което също ограничава неговото поскъпване.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна